2023.05.28
Magyarország Tortája 2023 - a döntõsök
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalom
A versenyt hatalmas érdeklõdés kíséri, évrõl évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.
A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, fõként magyar alapanyagokra épülõ tortákat vár az Ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett, olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amik már korábban bizonyítottak a cukrászdákban és megfeleltek az idei versenykiírásnak.
Az idei verseny újdonsága volt, hogy az alábbi, nemzeti értékekbõl és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál:
újfehértói fürtös meggy,
kalocsai fûszerpaprika-õrlemény,
tokaji aszú,
magyar akácméz,
gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfû, rozmaring, vagy kakukkfû)
Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzõk az ország minden területérõl, a versenyre 35 torta nevezése érkezett. Érdekesség, hogy bár a választható alapanyagok közül csak egyet volt kötelezõ felhasználni, sok versenyzõ akár két-három összetevõt is kombinált a tortájában.
A kötelezõ elemek és a gyümölcsök mellett idén több tortában megjelent a tejbegríz és a sajt, a választható gyógynövények közül pedig szinte mindegyiket használták a versenyzõk.
Az idei döntõs torták a következõk:
BETYÁROS MÁLNA - Füredi Krisztián - Hisztéria Cukrászda, Tápiószecsõ
CSERSZEGI FÛSZERES-MANDULÁS TORTA - Németh Béla - Sütibolt, Keszthely
MANDULA KAJSZI - Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter - Jánoska Cukrászda, Komárom
MERENGÕ - Szabóné Tarján Barbara - Nonna Desszertbár, Szada
SPICCES FÜGE RESPEKTUS - Lakatos Pál - Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
LEVENDULÁS ÁLOM - Antipina Iuliia - Cakes & More by Garannikova, Budapest
Forrás: abc24 media