2024.03.06
Bemutatkozott az idei magyar Bocuse d Or csapat
Kelemen Roland séf mellett Fodor Noel commis, Szab
Dalnoki Bence a magyar csapat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy 2016-ban kezdõdött a magyar sikerszéria a Bocuse d´Oron. Ekkor nyerte meg Széll Tamás a kontinensdöntõt, tavaly pedig éppen Dalnoki Bencének sikerült elõször felállnia a világdöntõ dobogójára.
A legsikeresebb nemzetekhez képest persze Magyarország még gyermekcipõben jár, de mindent megteszünk, hogy az élmezõnyt megszorongassuk - jegyezte meg.
Elmondása szerint a magyar csapat felkĂ©szĂĽlĂ©se immár az utolsĂł fázisba Ă©rt. Ez már arrĂłl szĂłl, hogy "robotizálják" a technikákat, az idõzĂtĂ©st, ilyenkor változtatásnak már nem nagyon van helye - mutatott rá.
A magyar csapat Ă©lĂ©n a hazai döntõ gyõztese, Kelemen Roland, a nyĂregyházi Hunguest SĂłstĂł szálloda sĂ©fhelyettese áll, a commis pedig a siĂłfoki Fodor Noel, aki tavalyelõtt vĂ©gezte el a szakácsiskolát, Ă©s családja Ă©ttermĂ©ben dolgozik szĂĽlõvárosában.
A coach pozĂciĂłját a Hungastnál dolgozĂł SzabĂł LászlĂł foglalta el, aki korábban kĂ©tszer is indult a Bocuse d´Or hazai döntõjĂ©n, de szerepelt a nemzeti szakácsválogatottban is.
Kelemen Roland a kontinensdöntõ idei tĂ©máirĂłl szĂłlva elmondta, hogy a tálat kĂ©t fõ összetevõbõl, a lofoteni skreibõl, azaz egy NorvĂ©giában honos tõkehalbĂłl, valamint a fröyai fĂ©sĂ»kagylĂłbĂłl kell megalkotni. Ehhez kĂ©t zöldsĂ©gköretet kell majd kĂ©szĂteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tõkehalnak is szerepelnie kell.
A hústányér témája a Röros régióból származó rénszarvas-fartõ, mellé az állat nyelvét és a lábszárát is fel kell használni, "csavarként" pedig egy helyi alkoholos italt, az akvavitet is.
Kelemen Roland elmondta, a skrei olyan tõkehal, amelynek feszesebb, izmosabb, kevĂ©sbĂ© zsĂros a hĂşsa, Ăgy prĂłbálnak vele finoman dolgozni, a termĂ©szetessĂ©gĂ©t megõrizni.
A rénszarvas-fartõ annyiban különleges alapanyag, hogy - mivel az állat egész évben a szabadban legel, zuzmón, gyógynövényeken és hangán él - a magyar szarvasoknál kevésbé inas, ezért kellemesebb vele dolgozni - közölte.
Dalnoki Bence elmondta azt is, hogy a csapat felkĂ©szĂtĂ©sĂ©ben rĂ©szt vesz kĂ©t igazi "Bocuse d´Or-veterán", SzĂ©ll Tamás, valamint Vomberg Frigyes is, hogy mindazt a tudást, amelyre az elmĂşlt Ă©vekben szert tettek, megosszák a mostani magyar csapattal is.
Ugyancsak szerepet vállal a magyar csapat felkĂ©szĂtĂ©sĂ©ben Christian Andre Pettersen, aki kĂ©tszer, 2019-ben Ă©s 2021-ben is bronzĂ©rmet vihetett haza a Bocuse d´Or lyoni döntõjĂ©rõl. A norvĂ©g sĂ©f elsõsorban az alapanyagokkal kapcsolatos tudását Ă©s versenytapasztalatát igyekszik átadni a csapatnak.
Dalnoki Bence nagyon erõs mezõnyt vár az idei kontinensdöntõben, sok indulĂł ugyanis commis-kĂ©nt már korábban is rĂ©szt vett a Bocuse d´Oron, Ăgy komoly versenytapasztalattal Ă©rkeznek, a francia csapatot pedig RĂ©gis Marcon sztársĂ©f fia vezeti.
Forrás: MTI / FotĂł: Lakatos PĂ©ter