2021.12.28
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei szakmai díjait
Öt kategóriában döntött az idei Par Excellence díj
A Masosz idén nyolcadik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítélésérõl, amelyet a tagok szavazatai alapján lehet elnyerni. A jelöltekrõl a végsõ döntést az elnökség hozza meg egyhangúlag - közölte hétfõn a Masosz elnöke.
Slezsák Zoltán emlékeztetett: az elmúlt idõszakban a járványhelyzet a vendéglátás és az ahhoz szorosan kapcsolódó tevékenységek helyzetét is megnehezítette, de nem kevesen voltak azok, akik áldozatos munkával igyekeztek megtartani a magas szakmai színvonalat, ami reményt ad a jövõt illetõen.
A Magyar Sommelier Szövetség elismerésében azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkássággal eredményesen segítik elõ a magyar éttermi kultúra minõségének növelését, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörû népszerûsítésére.
Termelõ kategóriában a balatonlellei Ikon borászat kapta az elismerést. Mint a méltatás emlékeztet, a pincészet munkáját Konyári Borbála irányítja. Ma már 39 hektáron gazdálkodnak, termékpalettájuk széles. Dûlõik kivételes fekvésének köszönhetõen egyedi stílusú csúcsborokat is készítenek, amelyekkel több jelentõs nemzetközi verseny aranyérmét nyerték már el.
Kereskedõ kategóriában a keszthelyi székhelyû Pampetrics borkereskedés érdemesült a díjra. Választékukban a kis, kézmûves termelõk és a nagyobb borászatok tételei egyaránt fellelhetõek - áll a méltatásban.
Vendéglátó kategóriában a balatonlellei Vitorlás étterem részesült a Par Excellence díjban. A 23 éve mûködõ vendéglátóhely a helyi alapanyagokra támaszkodva évszakonként változó étlappal és hétvégi táblás ajánlatokkal is várja vendégeit. Gazdag borválasztékának gerincét a balatonboglári borvidék termelõinek szortimentjébõl válogatják, kiegészítve az ország más borrégióinak minõségi tételeivel. A gasztronómiai alkotómunka Vaszilkó Dániel konyhafõnök irányítása alatt zajlik - emelték ki a bírálók.
Szakíró kategóriában Németh Ágnes lett a díjazott. A tekintélyes Decanter magazin magyar kiadásának 2004-ben lett a fõszerkesztõje, õ a megálmodója a VinCE Budapest Wine Show rendezvénynek, amelynek 7 évig volt a fõszervezõje. 2016-ig a VinCE Magazin fõszerkesztõjeként tevékenykedett, amikor elindította saját weboldalát (Hungarianwines.eu). 2013-ban Pro Turismo díjjal tüntették ki, 2017-ben elnyerte a Millesima francia borkereskedés díját Wine Report kategóriában. Nevéhez fûzõdik a már négy alkalommal megszervezett nemzetközi borszakíró-verseny, a Hungarian WebWineWriting, amelyre idén 63 pályamû érkezett a világ minden tájáról.
Oktató kategóriában Kozma Kálmán nyerte el a díjat. A Gundel étterem vezetõjeként 34 éven keresztül végzett eredményes munkát. A magyar sommelier-k szervezeti életének fejlesztésében nagy szerepet játszott. Nemzetközi elismertségét bizonyítja részvétele hat Európa-bajnokság és három világbajnokság zsûrijének munkájában. Közremûködött a pincérek nemzetközi versenyeinek (EuroSkills, WorldSkills) értékelõ bizottságában is. Számos szakkönyv szerzõi között jegyzik, jelenleg a CEWI és MASOSZ tanfolyamainak elõadója és vizsgáztatója, a Közép-Európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület alelnöke. Fontos szerepe van az évente sorra kerülõ Magyar Sommelier Bajnokság elõkészítésében és magán a versenyen.
A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a jövõ évi Magyar Sommelier Bajnokság döntõjének megnyitóján vesznek át.
Forrás: MTI