2019.06.20
DĂjazták a legkiválĂłbb pálinkákat
A Nemzeti PálinkakiválĂłság Programban idĂ©n is dĂjazták a legkiválĂłbb pálinkákat, 24 pálinkaház 157 termĂ©kĂ©vel nevezett a 2019-es megmĂ©rettetĂ©sre, közĂĽlĂĽk 22 pálinkaház, 93 pálinka termĂ©ke kerĂĽlt be a nemzeti pálinkakiválĂłságok sorába.
ZsigĂł RĂłbert felidĂ©zte, a minisztĂ©rium mĂ©g 2014-ben indĂtotta el a Nemzeti PálinkakiválĂłsági Programot, amelynek cĂ©lja, hogy a magyarországi minõsĂ©gi pálinkákat megismertesse bel- Ă©s kĂĽlföldön egyaránt.
A pálinkafõzĂ©sben rejlõ gazdasági potenciált mutatja, hogy a kereskedelmi fõzdĂ©k által kĂ©szĂtett párlat mennyisĂ©ge 2014-ben 723 ezer hektoliterfok volt, 2017-ben viszont már meghaladta az 1 milliĂł hektoliterfokot.
ZsigĂł RĂłbert közölte, az idei programban több Ăşjdonság is volt. A versenybe a pálinkaházak minimum három, maximum kilenc fĂ©le pálinkával nevezhettek, az öt alapkategĂłriábĂłl (vilmoskörte, körte, kajszi, szilva, illatos szõlõ) legalább hármat meg kellett jelenĂteniĂĽk.
A dĂjaknál is törtĂ©nt változás, a minisztĂ©rium lĂ©trehozta az AgrárminisztĂ©rium Pálinkája 2019 cĂmĂ» oklevelet. Az elismerĂ©st elsõkĂ©nt a Márton Ă©s Lányai Pálinkafõzde magyar kajszibarack pálinkája Ă©rdemelte ki - mondta az államtitkár. A pálinka az elmĂşlt kĂ©t Ă©vtizedben megĂşjult, ebben a folyamatban fontos szerepe volt a fogyasztĂłi szokások átalakulása mellett a termelõknek is, akik a hagyományos (szilva, kajszi, törköly) alapanyagok mellett Ăşjakat (pĂ©ldául feketeribizli) is kiprĂłbáltak - tette hozzá.
A pálinka a magyar kultĂşra bĂĽszkesĂ©ge, egy hungarikum. "GyĂĽmölcs párlatot bárhol kĂ©szĂthetnek, pálinkát azonban csak Magyarországon, csak magyar gyĂĽmölcsbõl" - mondta az államtitkár.
Forrás: MTI