2016.11.15
Több mint kétszáz étterem a GaultMillau 2017-es kiadásában
Megjelent a GaultMillau Magyarország étterem- és borkalauz 2017-es kiadása, amely 231 magyar étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, bemutat továbbá 163 borászatot és 244 felsõkategóriás szállodát.
Come de Chérisey, a GaultMillau francia elnöke felidézte: az 1960-as években jelent meg elõször Franciaországban a világ egyik legnagyobb étteremkalauza. A GaultMillau tiszteli a séfeket, és tisztában van azzal a kemény munkával, amely a sikerükhöz szükséges - jegyezte meg a francia szakember. Mint hangsúlyozta: hivatásuk felhívni a magyar közönség figyelmét az ország legjobb éttermeire, valamint megismertetni a világgal a magyar gasztronómiát.
A kiadvány keddi budapesti bemutatóján adták át a GaultMillau idei díjait. Az év konyhafõnöke Pesti István (Platán étterem, Tata), az év étterme a mádi Gusteau Kulináris Élménymûhely, az év étteremtulajdonosa pedig a budapesti Rosenstein család lett. A zsûri szerint a vidék vendéglõje ezúttal a békéscsabai Kisvendéglõ a Hargitához; a magyar gasztronómia reménysége díjjal Garai Ádámot (Olimpia étterem, Budapest), az év feltörekvõje címmel az õriszentpéteri Pajta bisztrót tüntették ki. Alternatív vendéglátás kategóriában a budapesti Beszálló Food Bart díjazták, az év borászata 2017-ben a budaörsi Szentesi Pince. A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) Aranyszalag Minõség Tanúsítványát az akasztói szikiponty kapta meg. Az elismerést átadó Gál Péter, a Földmûvelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte: nagy magyar gasztronómia nem létezhet magas minõségû alapanyagok nélkül. Ennek érdekében a tárca együttmûködést kezdett az MGE-vel, és pontosították az elismerés kritériumrendszerét - fûzte hozzá. A kötet szerkesztõinek értékelése szerint 2016-ban bõvült a magyar éttermek megbízható középmezõnye; már egyszerû, hétköznapi körülmények közé is be tud költözni a minõség.
A 2017-es kalauz az alternatív vendéglátás kategóriában is ajánl helyeket, ismét átfogó írás szól a "kézmûves" sörfõzdékrõl és újhullámos kávépörkölõkrõl, és részletes ajánlások szerepelnek azokról a helyekrõl, ahol ezek a termékek elérhetõk. A GaultMillau Magyarország 2017-es kiadása 163 borászat 569 borát értékeli 20 pontos rendszerben; a pontokhoz itt szakácssapka helyett 1-5 szõlõfürt társul. A tesztelt borok szöveges értékelése a gomijo.hu honlapon lesz hamarosan olvasható.
Forrás: MTI / Fotó: Mohai Balázs