2025.11.05
Milliók imádják: így kezdődött a kávé története
A kávé története rejtélyes, messzi időkbe nyúlik vissza. Ennek a serkentő, jellegzetes ízű meleg, valamint hideg italnak már világnapja is van.
ĂśnneplĂ©se azonban manapság egyre kevĂ©sbĂ© korlátozĂłdik egy napra. A bolygĂł egyik vezetĹ‘ barista kávĂ©fĹ‘zĹ‘ gyártĂłja, a Sage most elkalauzolja a kávĂ©rajongĂłkat a kávĂ© eredetĂ©nek világába. A legenda szerint egy etiĂłp pásztor, Kaldi fedezte fel, hogy kecskĂ©i kifejezetten Ă©lĂ©nkkĂ© válnak egy piros bogyĂł fogyasztásátĂłl. Bár törtĂ©nelmi emlĂ©k nem maradt fenn errĹ‘l az esemĂ©nyrĹ‘l, i.e. 650 körĂĽl válhatott bizonyossá a kecskepásztor számára, hogy valamifĂ©le „mágikus” erĹ‘vel bĂrĂł bogyĂłrĂłl van szĂł. A mĂtosz szerint Kaldi maga is megkĂłstolta ezt a termĂ©st, aminek az Ăze nem volt tĂşl kellemes, de azt is Ă©rezte, hogy a hosszĂş Ă©jszaka utáni fáradtsága elmĂşlt Ă©s Ăşjra energiával töltĹ‘dött fel.
ÉlmĂ©nyeit megosztotta helyi kolostor apátjával, aki megfĹ‘zött nĂ©hány vörös gyĂĽmölcsöt, ám amikor megkĂłstolta a megfĹ‘tt bogyĂłkat, annyira kellemetlennek találta, hogy tűzre dobta az egĂ©szet. A konyhát finom aroma töltötte be, amely arra kĂ©sztette a szerzeteseket, hogy mĂ©g egyszer megprĂłbálják megfĹ‘zni a növĂ©nyt. Fogták a gyĂĽmölcsöt, nyĂlt lángon megpörköltĂ©k Ăgy elkĂ©szĂtve belĹ‘le az elsĹ‘ kávĂ©t. A legenda szerint ez az elixĂr gyorsan elterjedt az Arab-fĂ©lszigeten, majd a Közel-Keleten keresztĂĽl EurĂłpába is eljutott. „A Kaldi-törtĂ©net inkább szimbolikus, mint törtĂ©nelmileg igazolt, de tĂ©ny Ă©s valĂł, hogy nagy valĂłszĂnűsĂ©ggel az állatok fogyasztottak elĹ‘ször ilyen bogyĂłkat Ă©s az ember csak ezt követĹ‘en ismerhette fel, hogy milyen hatással bĂr a szervezetĂĽnkre. Ezután kerĂĽlhetett fel az ital elĹ‘ször az Ă©tlapra, kĂ©sĹ‘bb pedig az itallapra” – emelte ki Fazekas Imre, a Sage termĂ©kmenedzsere. Hozzátette: ez a pásztor a nyáját többnyire az Abesszin-fennsĂkon legeltette, amely az EtiĂłpiában találhatĂł Kaffa tartományban terĂĽl el. Angol neve (Coffee) mai napig Ĺ‘rzi ezt az elnevezĂ©st.
Csak századokkal később kezdett elterjedni az arab kultúrában, amikor a kávé egyszer csak megjelent Jemenben a szúfi szerzeteseknek köszönhetően. Az arabok a „qahwa” szóval illették, ami azt jelentette, hogy a „muszlimok bora”. Később egyértelműen már a sűrű, fekete ital elnevezésére használták ezt. Jemen után Mekka, Medina, Kairó és Damaszkusz piacain is feltűnt a kávé a 15. században.
Az elsĹ‘, mai Ă©rtelemben vett kávĂ©házak Konstantinápolyban nyĂltak, de akkortájt elsĹ‘sorban a társasági Ă©let, a zene Ă©s a filozĂłfiai beszĂ©lgetĂ©sek szĂntereinek feleltek meg. Az elsĹ‘ eurĂłpai kávĂ©ház VelencĂ©ben nyĂlt meg 1645-ben, majd öt Ă©vvel kĂ©sĹ‘bb Oxfordban is kinyitotta ajtajait egy hasonlĂł lĂ©tesĂtmĂ©ny. A kávĂ©t az eurĂłpaiak eleinte gyanakvással fogadták, de hamar a művĂ©szek Ă©s ĂrĂłk kedvencĂ©vĂ© vált. A 18. században aztán globalizálĂłdott, mivel a hollandok kávĂ©cserjĂ©ket vittek Jáva-szigetĂ©re, a franciák a Karib-tĂ©rsĂ©gbe, az angolok pedig Indiába.
Ennek köszönhetĹ‘en a kávĂ© a gyarmati gazdaság egyik fĹ‘ termĂ©ke lett, kĂĽlönösen BrazĂliában, amely ma is a világ egyik legnagyobb kávĂ©termelĹ‘jĂ©nek számĂt. Mentális ĂĽzemanyaggá csak a 20. században vált. EkkortĂłl kezdve kĂ©pezi rĂ©szĂ©t a reggeli rituálĂ©knak Ă©s mára már a produktivitás szimbĂłluma. A koffein hatást gyakorol a dopaminra Ă©s adrenalinra ezĂ©rt a kávĂ© nemcsak Ă©lĂ©nkĂt, hanem hangulatjavĂtĂł is. Sokan karakteres, semmihez sem hasonlĂtĂł Ăze miatt szeretik.
Forrás: abc24 media