2025.10.21
Kézzel készült mini desszertcsodák kerültek a Gundel asztalára
Dobostorta bonbon barackpálinkával, Eszterházy fehér csokoládéba burkolva, mákos-barackos makaron és újragondolt Rigó Jancsi - ilyen minidesszertekkel mutatkozott be Jakabfi Dávid az idei Gundel Károly-díjátadón.
A nagykanizsai cukrászmester ritka elismerĂ©skĂ©nt kapott meghĂvást a rangos budapesti esemĂ©nyre, ahol a Gundel Étterem menĂĽsorát zárta alkotásaival. A 700 darab kĂ©zzel kĂ©szĂtett Ă©dessĂ©g mögött közel 24 Ăłrás munka állt. Az egyedi ĂzpárosĂtások Ă©s a kifinomult megjelenĂ©s komoly szakmai visszhangot váltottak ki, Ăşj lehetĹ‘sĂ©geket nyitva meg a vidĂ©ki mester elĹ‘tt.
A magyar vendĂ©glátás egyik legnagyobb presztĂzsű esemĂ©nye minden Ă©vben a Gundel Károly-dĂjátadĂł, amelyet a legendás vendĂ©glátĂłs szĂĽletĂ©snapjához kötĹ‘dĹ‘en rendeznek meg a budapesti Gundel Étteremben. Itt a szakma legjobbjai – sĂ©fek, Ă©tteremtulajdonosok, cukrászok – gyűlnek össze, hogy elismerjĂ©k az Ă©v kiemelkedĹ‘ teljesĂtmĂ©nyeit. 2025-ben a gála egyik legemlĂ©kezetesebb pillanata a nagykanizsai Jakabfi Dávid nevĂ©hez fűzĹ‘dik, aki kĂĽlönleges mini desszertjeivel hĂłdĂtotta meg a vendĂ©glátás elitjĂ©t. A szakmai meghĂvás önmagában is ritka megtiszteltetĂ©s, hiszen csak keveseknek adatik meg, hogy a Gundel menĂĽsorába bekerĂĽljenek.
„Rengeteg szakács Ă©s cukrász arrĂłl álmodik, hogy egyszer egy mondatban emlĂtik a nevĂ©t a Gundellel. Nekem ez most valĂłra vált. Ă“riási Ă©rzĂ©s, hogy egy ilyen rangos esemĂ©nyen, a Gundel menĂĽsorának vĂ©gĂ©n ott lehettek a desszertjeim” – mondta meghatottan Jakabfi Dávid, aki mosogatĂłkĂ©nt kezdett kĂĽlföldön, autodidakta mĂłdon kĂ©pezte magát, ma pedig nemzetközileg elismert desszertsĂ©f, aki könyveket Ăr Ă©s versenyeken szerepel sikerrel.
Klasszikusok új köntösben
A vendĂ©gek a gálaebĂ©d vĂ©gĂ©n nĂ©gyfĂ©le mini desszertet kĂłstolhattak, amelyek mindegyike a magyar cukrászat hagyományait idĂ©zte meg modern formában. Az elsĹ‘ desszert egy mákos-barackos Charlot töltelĂ©kű makaron volt, amely a francia technikát Ă©s a magyar Ăzvilágot ötvözte. „A mák Ă©s a barack nálunk klasszikus páros, de Ă©n szerettem volna Ăşj formában megmutatni, hogy ez a kombináciĂł milyen elegáns tud lenni” – mesĂ©lte Dávid.
A második fogás az Eszterházy bonbon, a magyar desszertkultĂşra egyik ikonja, amely fehĂ©r csokoládĂ©ba burkolva, diĂłs alapra Ă©pĂĽlt, tetejĂ©n a jĂłl ismert márványos mintával. A harmadik Ă©dessĂ©get Magyar Judit cukrásszal egyĂĽtt fejlesztettĂ©k, az Ĺ‘ ötlete alapján kerĂĽlt bele a barackpálinka. , aA Dobostorta bonbon Ăgy, karamellropogĂłst, krĂ©mes töltelĂ©ket Ă©s egy csipet barackpálinkát rejtett magában. Ennek Ăzvilága már korábban is aranyĂ©rmet hozott a mesternek „Az Év Bonbonja” versenyen. A sort a RigĂł Jancsi modern változata zárta, amely csokoládĂ©ban Ă©s textĂşrában is megĂşjĂtotta a klasszikust.
700 kĂ©zzel dĂszĂtett falat
A látvány Ă©s az Ăz mögött heroikus munka állt. A gálára 700 darab mini desszert kĂ©szĂĽlt, amelyet Dávid Ă©s csapata szinte megállás nĂ©lkĂĽl, közel 24 Ăłrán át kĂ©szĂtett. Minden darabot egyenkĂ©nt, kĂ©zzel dĂszĂtettek a helyszĂnen.
„KĂsĂ©rleteztĂĽnk, mert szerettĂĽk volna a legjobb Ăzeket felvinni. Szinte 24 Ăłrát dolgoztunk rajta, hogy mindegyik darab szĂ©p, egyforma Ă©s tökĂ©letes legyen. A dĂszĂtĹ‘ elemeket a Gundel hidegkonyháján kĂ©zzel tettĂĽk fel, Ă©s szerintem ez jĂłl mutatja, mennyi munka van mögötte” – idĂ©zte fel Dávid.
A precizitás és az elhivatottság nem maradt észrevétlen. A résztvevő séfek és étteremtulajdonosok közül többen személyesen gratuláltak neki, és a desszertek körül szinte egész délután folyt a szakmai diskurzus.
„Nagyon felkeltette a vendĂ©gek Ă©rdeklĹ‘dĂ©sĂ©t. Volt, aki azt mondta, el tudná kĂ©pzelni, hogy ezek az Ăzek náluk is megjelenjenek. RemĂ©lem, ez inspiráciĂł lesz a nagyobb Ă©ttermeknek is” – mondta a cukrász.
A nagykanizsai mester és a Gundel Étterem között nem ez volt az első találkozás. Dávid már évekkel ezelőtt tartott szakmai képzést a Gundel cukrászainak, és azóta is folyamatos kapcsolatban maradt az étteremmel.
Aki szeretnĂ© megkĂłstolni a gálán bemutatott desszertek világát, annak jĂł hĂrĂĽnk van. Jakabfi Dávid nagykanizsai cukrászdájában, a JD-ben megtalálhatĂłk azok az alkotások, amelyek a Gundelben is osztatlan sikert arattak. A kĂnálatban most az Ĺ‘szi szezon Ăşjdonságai dominálnak, köztĂĽk a realisztikus, trompe-l’œil mousse-desszertek, amelyek megtĂ©vesztĂ©sig hasonlĂtanak valĂłdi gyĂĽmölcsökre.
Forrás: abc24 media