2025.05.27
Séfek öltöztetik fehérbe a budapesti belvárost
Június 4-én ismét az utcára vonulnak a fővárosban a magyar gasztronómia jeles képviselői.
Az immár 8. alkalommal Ă©letre hĂvott, hagyományos Szakácsfelvonulást az Étrend Magyar KonyhafĹ‘nökök EgyesĂĽlete szervezi azzal a cĂ©llal, hogy erĹ‘sĂtse a szakma megbecsĂĽlĂ©sĂ©t Ă©s bemutassa, hogy a gasztronĂłmia nem csupán munka, hanem művĂ©szet, Ă©letforma Ă©s egy erĹ‘s közössĂ©g.
A budapesti Fővám téren 14:30-tól gyülekeznek majd a felvonulók. A menet jól ismert útvonalon halad, katonazenekar vezetésével egészen a Parlamentig. Az Országház épületénél közjogi méltóság fogadja a résztvevőket. A hagyomány része, hogy a séfek képviselője átadja a „Magyarország Étele", a „Szamos Tányérdesszert” valamint az idén bevezetett "Magyarország Itala" versenyek győztes receptjeit.
„A recepteket ilyenkor tesszük el az utókor számára” – fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
„Évről évre azon dolgozunk, hogy ne csak a szakmán belül, hanem a teljes társadalom számára is világossá váljon: a gasztronómia nem munka, hanem művészet, életforma és közösség!” – hangsúlyozta Asztalos István. Mint mondta, a felvonulás nem egyszerű esemény, hanem egyfajta kiállás, ünnep, ahol a szakma képviselői közösen mutatják meg a hivatásuk iránti büszkeséget, amely minden egyes fogásban, tálalásban és megálmodott desszertben benne van.
A Pásztortűz csapat az élen
A „Magyarország Étele" verseny az egyik legrangosabb hazai gasztronĂłmiai esemĂ©ny, amelyet idĂ©n nyolcadik alkalommal hirdettek meg. CĂ©lja a magyar konyhai hagyományok megĹ‘rzĂ©se Ă©s továbbfejlesztĂ©se, valamint Ăşj, innovatĂv fogások megalkotása. Az idei verseny tematikáját az 1958-as BrĂĽsszeli VilágkiállĂtás emblematikus magyar Ă©telei, a Csáky-rostĂ©lyos Ă©s a BĂ©lszĂn „Budapest” inspirálták. A cĂ©l az volt, hogy a sĂ©fek Ăşj, kreatĂv magyar fogásokat alkossanak, amelyek mĂ©ltĂł mĂłdon kĂ©pviselik a nemzeti gasztronĂłmiai identitást.
A „Magyarország Étele 2025" gyĹ‘ztesei Balázs Hunor Ă©s LaczkĂł Szilárd Botond, a szĂ©kelyföldi Farkaslakán működĹ‘ KotyogĂł Étterem sĂ©fjei vonulnak majd a felvonulás Ă©lĂ©n. DĂjnyertes Ă©telĂĽk, a „Kun földeken barangolva” nevű fogás kizárĂłlag helyi alapanyagokat használt: sĂĽlt báránytekercs, paszternákpĂĽrĂ©, csicseriborsĂł-fasĂrt Ă©s narancsos rĂ©pakrĂ©m alkotta a tányĂ©rt.
Dresscode: fekete nadrág, fehér szakácskabát és sapka
Asztalos István kiemelte, hogy június 4. a Nemzeti Összetartozás Napja. „Ez az egybeesés különösen szimbolikus, hiszen kifejezi a szakma egységét a határokon innen és túl.”
A Szakácsfelvonuláson valĂł rĂ©szvĂ©telhez regisztráciĂł nem szĂĽksĂ©ges, mindenkit várnak szeretettel, de elvárás az egysĂ©ges megjelenĂ©s. A sĂ©fek számára ez fekete nadrágot, fehĂ©r sĂ©fkabátot Ă©s sapkát jelent, mĂg a felszolgálĂłktĂłl Ă©s más vendĂ©glátĂłipari szakemberektĹ‘l saját munkaruhájuk viselĂ©sĂ©t kĂ©rik.
„FehĂ©rbe öltöztetjĂĽk a Váci utcát” – fogalmazott Asztalos István. A szervezĹ‘k idĂ©n is 100-150 rĂ©sztvevĹ‘re számĂtanak.
Forrás: MTI / Fotó: Asztalos István