2025.05.07
Erdélyi csapat nyerte a „Magyarország étele 2025” versenyt
A székelyföldi Farkaslakáról érkezett Pásztortűz csapat készítette el idén Magyarország ételét.
A „Kun földeken barangolva” nevű Ă©telĂĽkkel vĂvták ki a szakmai zsűri elismerĂ©sĂ©t. A gyĹ‘ztes Ă©tel receptĂşráját egy Szakácsfelvonulás keretĂ©ben viszik el a Parlamenthez.
A verseny döntĹ‘jĂ©re Szolnokon, a Magyar GasztronĂłmia Napja keretĂ©ben kerĂĽlt sor, a Tisza parti város második alkalommal adott otthont az esemĂ©nynek. A finálĂ©ban összesen 16 csapat mutathatta meg, mire kĂ©pesek a hazai Ă©s határon tĂşli magyar konyha mesterei. Asztalos István, az Étrend Magyar KonyhafĹ‘nökök EgyesĂĽletĂ©nek elnöke azzal a cĂ©llal hĂvta Ă©letre az esemĂ©nyt, hogy bemutassák a magyar gasztronĂłmia sokszĂnűsĂ©gĂ©t, a legfrissebb innováciĂłkat.
Az idei verseny tematikáját az 1958-as BrĂĽsszeli VilágkiállĂtás emblematikus magyar Ă©telei, a Csáky-rostĂ©lyos Ă©s a BĂ©lszĂn „Budapest” inspirálták. A cĂ©l az volt, hogy a sĂ©fek Ăşj, kreatĂv magyar fogásokat alkossanak, amelyek mĂ©ltĂł mĂłdon kĂ©pviselik a nemzeti gasztronĂłmiai identitást.
Kizárólag helyi alapanyagok a nyertes fogásban
Az erdĂ©lyi FarkaslakárĂłl Ă©rkezett Balázs Hunor sĂ©f Ă©s LaczkĂł Szilárd Botond sĂ©fhelyettes alkotását találta a legmĂ©ltĂłbbnak a szakmai zsűri arra, hogy viselje a „Magyarország Ă©tele 2025” cĂmet.
„Egy összeszokott csapat vagyunk. Nagy álmunk volt, hogy egyszer részt vehessünk egy ilyen rangos eseményen. Nagyon örülünk, hogy beneveztünk, és még inkább annak, hogy sikerült megnyernünk a versenyt” – nyilatkozta a győztes séf, Balázs Hunor.
A „Kun földeken barangolva” nevű fogás egy valĂłdi Ăzutazás: pirĂtott szenes-nemes bárányrolád, vadalmaforgáccsal fĂĽstölve, hecsedlis barnamártásban Ăşsztatva. ErĹ‘s Pistával sĂĽtött márványos kosárkába töltött, Ăzletes paszternákpĂĽrĂ©, birsalmapálinkával pirĂtott erdei mogyorĂł morzsával megszĂłrva, pankĂłs csicseriborsĂł fasĂrttal. Narancsos rĂ©pakrĂ©mre fektetett, habzĂł vajban pirĂtott bĂ©bi zöldsĂ©gekkel.
„Arra törekedtĂĽnk, hogy az Ăzvilággal tűnjĂĽnk ki, Ă©s a lehetĹ‘ legmagasabb szĂnvonalon mutassuk be a helyi alapanyagokban rejlĹ‘ lehetĹ‘sĂ©geket. Minden hozzávalĂłt 50 kilomĂ©teres körzetbĹ‘l szereztĂĽnk be, helyi termelĹ‘ktĹ‘l, a báránytĂłl a Hargitához köthetĹ‘ erdei mogyorĂłig. Az Ă©telt kimondottan erre a versenyre alkottuk meg, igyekztĂĽnk odafigyelni arra is, hogy a tavasz szĂnei tĂĽkrözĹ‘djenek a tányĂ©ron” – tette hozzá Balázs Hunor. „Az erdĂ©lyi konyha szerves rĂ©sze a magyar konyhának, mindent a nagyszĂĽleinktĹ‘l tanultunk Ă©s ezeket az Ăzeket prĂłbáljuk tovább vinni.”
A versenyben kötelezĹ‘ elemkĂ©nt szerepelt az ErĹ‘s Pista, a pálinka, a szatmári malom lisztje, a Naszálytej Zrt. laktĂłzmentes vaj, valamint bárány- vagy juhhĂşs. A Pásztortűz csapat minden kötelezĹ‘ hozzávalĂłt kreatĂvan Ă©pĂtett be a fogásba.
Összefogás és támogatás a siker mögött
Balázs Hunor sĂ©f, Ă©s LaczkĂł Szilárd Botond sĂ©fhelyettes a mindennapokban a farkaslakai KotyogĂł Étterem családias csapatát erĹ‘sĂk. „A tulajdonosok, Kovács István Ă©s Kovács CecĂlia mindenben támogatott minket, segĂtettĂ©k a versenyre valĂł felkĂ©szĂĽlĂ©st. De nagyon sokat köszönhetĂĽnk a családjainknak Ă©s mentorainknak is – Asztalos Istvánnak, aki mindig biztatott minket, hogy vegyĂĽnk rĂ©szt a megmĂ©rettetĂ©sen Ă©s SzabĂł BĂ©la sĂ©fnek, aki szintĂ©n a kezdetektĹ‘l támogatott Ă©s ösztönzött bennĂĽnket” – hangsĂşlyozta Balázs Hunor.
A gyĹ‘ztes sĂ©f nem most aratott elĹ‘ször diadalt, korábban az elsĹ‘ helyen vĂ©gzett a KápolnásnyĂ©ken rendezett Fishing & Hunting Vadász randevĂş a fĹ‘zĹ‘versenyen, idĂ©n pedig elnyerte a 2025 etnikumi konyha legjobb magyar sĂ©fje cĂmet.
A nyertes Ă©tel receptĂşráját jĂşnius 4-Ă©n, egy Szakácsfelvonulás keretĂ©ben viszik el a Parlamenthez, de rövidesen elĂ©rhetĹ‘ lesz a KotyogĂł Étterem Ă©tlapján is, Ăgy az arra járĂłk is megkĂłstolhatják, milyen az, amikor SzĂ©kelyföld Ăzei Ă©s a magyar csĂşcsgasztronĂłmia találkoznak egy tányĂ©ron.
Forrás: abc24 media