2025.03.26
Ez a tökéletes gofri elkészítésének titka
A gofri ízletes és közkedvelt nassolnivaló. Nem csak uzsonnára, hanem a kerti grillezések megkoronázására is kiválóan alkalmas. A tökéletes gofri elkészítéséhez nem árt odafigyelni néhány fontos dologra. A Sage most elárulja melyek ezek.
KevĂ©ssĂ© ismert tĂ©ny, de a gofri eredete egĂ©szen a közĂ©pkorig nyĂşlik vissza. Abban az idĹ‘ben alapvetĹ‘en EurĂłpában mĂ©g kovászos tĂ©sztábĂłl kĂ©szĂtettĂ©k a sĂĽtemĂ©nyeket, amelyeket vaslapok között sĂĽtöttek ki. A sĂĽtĂ©shez használt vaslapokat gyakran dĂszĂtettĂ©k kĂĽlönfĂ©le mintákkal, Ăgy a sĂĽtemĂ©nyek felĂĽletĂ©n is kĂĽlönleges mintázatok jelentek meg.
A gofri neve alapvetĹ‘en az alnĂ©met nyelvbĹ‘l származik, de KözĂ©p-EurĂłpába francia Ă©s lengyel közvetĂtĂ©ssel kerĂĽlt. Eredeti alapja a francia „gaufre” szĂł volt, majd a lengyelben többes számmal (gofry) honosodott meg. Magyarországra a Lengyelországban hozott sĂĽtĹ‘gĂ©pek segĂtsĂ©gĂ©vel Ă©rkezett. Már a franciák is alapvetĹ‘en a mĂ©hsejtmintázatĂş sĂĽtemĂ©nyeket Ă©rtettĂ©k alatta.
A modern, mai Ă©rtelemben vett gofri kialakulása Belgiumban törtĂ©nt a 18. században, ahol számos kĂĽlönbözĹ‘ tĂpusĂş gofrit alkottak meg. A legismertebb a Liège-i Ă©s a brĂĽsszeli gofri, amelyeket kĂĽlönbözĹ‘ alapanyagokkal Ă©s formákkal kĂ©szĂtenek. A belgiumi gofri világszerte nĂ©pszerűvĂ© vált, kĂĽlönösen Észak-Amerikában, ahol a reggelizĹ‘asztalok gyakori vendĂ©ge lett. A tökĂ©letes gofri elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez elsĹ‘sorban minĹ‘sĂ©gi alapanyagokra van szĂĽksĂ©g. Érdemes friss, vajat, tejet Ă©s tojást használni hozzá. A sĂĽtemĂ©ny ĂzĂ©t ugyanis a kifogástalan minĹ‘sĂ©gű alapanyagok adják meg. Másodsorban Ă©rdemes megfelelĹ‘ keverĂ©si technikát alkalmazni. TĂ©sztáját nem szabad tĂşl keverni, mert ebben az esetben a gofri kemĂ©nyebb lehet. Fontos emellett figyelni arra, hogy az összetevĹ‘k arányában (vaj, tej, cukor) egyensĂşly legyen. Ennek köszönhetĹ‘en ugyanis a gofri kĂvĂĽl ropogĂłs, belĂĽl pedig puha lesz.
SĂĽtĂ©sĂ©hez fontos forrĂł Ă©s jĂłl elĹ‘kĂ©szĂtett gofrisĂĽtĹ‘t használni. „A Sage a THE BBQ & PRESS GRILL (SGR700) grillhez elĂ©rhetĹ‘vĂ© tette a cserĂ©lhetĹ‘ gofri lapokat, Ăgy a kĂ©toldali sĂĽtĂ©s elĹ‘nyĂ©t kihasználva gyorsan Ă©s könnyedĂ©n kĂ©szĂthetnek az Ă©desszájĂşak ilyen sĂĽtemĂ©nyeket” – hangsĂşlyozta Fazekas Imre, a Sage termĂ©kmenedzsere. Hozzátette: a jĂł gofri omlĂłs, puha Ă©s szinte minden passzol hozzá attĂłl fĂĽggĹ‘en, hogy Ă©des vagy sĂłs tĂ©sztát kĂ©szĂtettĂĽnk hozzá. A siker Ă©rdekĂ©ben Ă©rdemes nĂ©mi olajat vagy vajat használni, hogy ne ragadjon le a tĂ©szta. Nem szabad ugyanakkor tĂşlságosan hamar felnyitni a sĂĽtĹ‘t vagy a grillt, mert ez tönkreteheti a gofri textĂşráját. Fontos elĂ©g idĹ‘t hagyni ahhoz, hogy aranybarnára sĂĽljön.
„Ha valaki szeretnĂ©, akkor az alaprecept mellĂ© adhat a tĂ©sztához vanĂliát, fahĂ©jat, citromhĂ©jat, vagy esetleg csokoládĂ©darabokat. A variáciĂłk száma vĂ©gtelen” – tette hozzá Fazekas Imre.
Forrás: abc24 media