2025.02.11
Magyarország étele 2025: A „Kis-kun pusztai báránypecsenye” nyerte a középdöntőt
Múlt szombaton Szolnok adott otthon a Magya
A megmĂ©rettetĂ©s cĂ©lja, hogy Ă©telcsodákon keresztĂĽl hirdessĂ©k a magyar gasztronĂłmia változatosságát Ă©s sokszĂnűsĂ©gĂ©t, egyĂşttal megerĹ‘sĂtsĂ©k nemzeti összetartozásunkat is. A versennyel a szervezĹ‘k szeretnĂ©k elĂ©rni azt is, hogy 60 Ă©vnyi kihagyás után is szĂĽlessenek Ăşjra magyar Ă©telek.
A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Szolnoki Szakképzési Centrum és a Debreceni Egyetem rendezi, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága közreműködésével.
„A gasztronómia kulturális örökségünk, amelyet kötelességünk megőrizni, majd átadni azt a jövő magyar konyhaművelői számára” – hangsúlyozta Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
A szervezĹ‘k közlĂ©se szerint a nĂ©pszerűsĂtĹ‘ munka rĂ©vĂ©n ezek az Ă©telek nem csak a kĂĽlönleges Ă©ttermek Ă©tlapjain jelennek majd meg.
Asztalos István az esemĂ©nyen elmondta azt is: a kiválĂł minĹ‘sĂ©gű hazai termĂ©kek felhasználása szĂnesĂti gasztronĂłmiánkat, annak Ă©lmĂ©nyĂ©t gazdagĂtja, Ă©s hozzájárul a helyi gazdaság támogatásához, valamint az egĂ©szsĂ©ges táplálkozási szokások kialakĂtásához Ă©s nĂ©pszerűsĂtĂ©sĂ©hez.
„A jövĹ‘ generáciĂłinak is szĂĽksĂ©gĂĽk van arra, hogy saját kultĂşránkat megismerjĂ©k, megĂ©rtsĂ©k annak felĂ©pĂtĂ©sĂ©t, majd abbĂłl Ă©pĂtkezve, a multikulturális gasztronĂłmia világában is megtartsák a Kárpát-medence hagyományait Ă©s nemzeti kultĂşránkat” – tette hozzá az Étrend Magyar KonyhafĹ‘nökök EgyesĂĽletĂ©nek elnöke.
Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Önkormányzat elnöke üdvözölte, hogy már második alkalommal rendezik meg a versenyt a városban. Arról is beszélt, hogy Szolnokon mindig is nagy hagyományai voltak a gasztronómiai képzésnek. A vendéglátás, a turizmus, az idegenforgalom a vármegye egyik legfőbb kitörési lehetősége. Hozzátette, örömmel fogadta, hogy a Kunság témát választották a szervezők, és olyan merész alapanyaghoz mertek nyúlni, mint a juh és – bárányhús.
Kalmár Andrea, a Szolnoki SzakkĂ©pzĂ©si Centrum FĹ‘igazgatĂłja elmondta, bĂĽszkesĂ©g számukra, hogy a rendezvĂ©ny szervezĹ‘ivĂ© váltak. „Örömmel fogadunk minden olyan kezdemĂ©nyezĂ©st, amely a kollĂ©gák Ă©s a diákok fejlĹ‘dĂ©sĂ©t, szakmai tudásának bĹ‘vĂtĂ©sĂ©t szolgálja.”
Tizenhat csapat jutott tovább
Ebben a fordulĂłban – a versenykiĂrásnak megfelelĹ‘en – a csapatok otthon kĂ©szĂtettĂ©k el a versenyĂ©teleiket, amelyeket a helyszĂnen, a befejezĹ‘ műveleteket elvĂ©gezve kellett tálalniuk. Az elĹ‘döntĹ‘bĹ‘l tizenhat csapat jutott tovább. A döntĹ‘t április 26-27-Ă©n rendezik a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán.
A nap legjobbja, Ăgy a közĂ©pdöntĹ‘ elsĹ‘ helyezett Ă©tele a „Kis-kun pusztai báránypecsenye” lett, mely konfitált prĂ©selt bárány csĂĽlök, langyos vargánya zselĂ© spirállal, savanyĂtott zöldsĂ©gekkel, zöldsĂ©ges bárány hĂşssal töltött tĂ©sztával, kapros juhtĂşrĂłs tejföllel, rozmaringos pecsenyelĂ©vel, cĂ©kla párlatos cĂ©kla kaviárral, ErĹ‘s Pistás bĂşzakalász ropogĂłssal kĂ©szĂĽlt.
A továbbjutó tizenhat étel fantázianeve a következő:
Kis-Kun pusztai báránypecsenye
Kunsági harmónia
Nyakatekert bárány
#kun_ság
Kunsági Ăzek Ă©s tradĂciĂł
Kunsági örökség
Nagykunsági délibáb
Kun földeken barangolva
Jászsági spicces bárány
Improvizációk
Birkatündér - Egy mesés étel, ami mindenkit elbűvöl
Kunsági szĂvessĂ©g - Egy tányĂ©r a kunsági vendĂ©gszeretet jegyĂ©ben
Szabolcsi ĂştravalĂł
A kunság kincsei
Jász-Kun Harmónia
Bárányok hallgatnak
Forrás: abc24 media