2024.12.28
Virslivásárláskor a magyar termĂ©kek elõnyben rĂ©szesĂtĂ©sĂ©t javasolja a NAK
A szilveszteri virsli választásakor is a magyar termĂ©kek elõnyben rĂ©szesĂtĂ©sĂ©t javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mert ezek nyomon követhetõk, folyamatosan ellenõrzöttek, Ă©s a hazai Ăzvilágra tervezettek.
A NAK szombaton eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a virsli összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza.
Az elõĂrások közĂĽl a legfontosabb a hĂşstartalom, amely a kĂ©sztermĂ©kre vonatkoztatva legalább 51 százalĂ©k. Ha a hĂşstartalom alacsonyabb, vagy 10 százalĂ©knál több a mechanikailag lefejtett hĂşs a termĂ©kben, az már nem nevezhetõ virslinek.
A jĂł minõsĂ©gĂ» termĂ©k kiválasztásához a NAK azt javasolja a fogyasztĂłknak, hogy az elõrecsomagolt virslik esetĂ©ben a termĂ©k hátoldali cĂmkĂ©jĂ©n keressĂ©k a HU oválbĂ©lyegzõt, amely a hazai ĂĽzemet jelöli, emellett az összetevõknĂ©l is Ă©rdemes ellenõrizni a hĂşstartalmat.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körkĂ©pe szerint a fogyasztĂłk az idĂ©n is szĂ©les kĂnálatbĂłl válogathatnak. A slágertermĂ©k vĂ©lhetõen ezĂşttal is az enyhĂ©n fĂĽstölt juhbeles, roppanĂłs Ă©s a frankfurti virsli lesz, de a bĂ©csi virsli is kedvelt ebben az idõszakban. A fogyasztĂłk továbbra is keresik a sajtos, chilis ĂzesĂtĂ©sĂ» termĂ©keket.
Bár a virsli egĂ©sz Ă©vben keresett termĂ©k, az Ă©v közben fogyasztott mennyisĂ©g meg sem közelĂti az Ă©v vĂ©gi, szilveszteri igĂ©nyt. Ez vállalkozástĂłl Ă©s mĂ©rettõl fĂĽggõen elĂ©rheti a teljes Ă©ves mennyisĂ©g 25 százalĂ©kát, a kisebb hĂşsfeldolgozĂł ĂĽzemek esetĂ©ben pedig mĂ©g ennĂ©l is magasabb lehet az arány - Ărják a közlemĂ©nyben.
Forrás: MTI