2024.12.11
Megvan Békés megye elsõ Michelin Guide-ajánlott étterme
Szarvason, a Holt-Körös partján, a mocsárciprusok árnyékában várja vendégeit Békés megye elsõ Bib Gourmand minõsítésû étterme.
A Michelin Guide ezzel a címmel azokat a vendéglátóhelyeket emeli ki, amelyek kiváló minõségû ételeket kínálnak mérsékelt áron. A megújult Újváros Bisztró tulajdonosainak célja a helyi hagyományok és a modern gasztronómia egyensúlyának megteremtése.
Szarvas híres az arborétumáról, a természeti környezet szépségérõl, a körös-parti vendégházairól, a Vízi Színházról. De az Újváros Bisztrónak köszönhetõen egyre inkább gasztronómiai célponttá is vált, sok turista érkezik már kifejezetten azért, hogy kipróbálja az immár a világ legismertebb étterem- és szállodakalauza által is ajánlott éttermet.
"A bisztró már most érzékelhetõen hozzájárul a térség turizmusának fejlõdéséhez" - hangsúlyozta Szin Bence tulajdonos. Bíznak abban, hogy ez a trend a jövõben tovább erõsödik. "A Michelin ajánlás hatalmas elismerés nem csak az étterem, hanem a térség gasztronómiai elõrelépése szempontjából is" - tette hozzá.
A tulajdonosok arra a kérdésre, hogy mégis miért fog egy közgazdász és egy szociálpedagógus egy ilyen projektbe, röviden azt válaszolták: imádják a jó ételeket és italokat és szeretnék ezt a rajongásukat megosztani minél több vendéggel a szülõvárosukban.
"A bisztró vezetése számunkra - nem titkoltan - egy tanulási folyamat. Úgy vélem, a mostani új koncepcióval közelebb kerültünk a Michelin Guide alapértékeihez" - mondta Szin Bence. "Az éttermet a testvéremmel közösen indítottuk el, de ebben az évben már a feleségem az új tulajdonostársam. Kezdetben kicsit túlgondoltuk a koncepciót és túlzottan a saját igényeinkre szabtuk a kínálatot. Rá kellett jönnünk, hogy a vendéglátásban fontos a helyi elvárások figyelembevétele. Ennek érdekében a szó nemes értelmében egyszerûsítettük az ételeinket, letisztult, érthetõbb irányvonalat alakítottunk ki, de úgy, hogy közben a minõség tovább nõtt, megmaradt az innováció, számunkra pedig a vendéglátás szépsége."
Az új koncepció hangsúlyosan épít a helyi alapanyagokra. "Piltz Zoltán séf - aki egy londoni munkát utasított vissza a projektünk miatt - elkötelezett a helyi termelõk bevonásában, de nem zárkózik el a világ más tájainak minõségi alapanyagaitól sem" - árulta el a tulajdonos.
"A szarvasi kézzel készült burrata több szezonon keresztül az elõételeink között szerepelt, a helyi harcsa pedig valamilyen formában állandó szereplõje az étlapunknak. A zöldségek nagy része helyi termelõktõl érkezik, a kacsát és mangalicát is az Alföldrõl szerezzük be, de ha szükséges, akár Franciaországból is importálunk" - tette hozzá Szinné Pusztai Szilvia.
"Különleges borlappal is büszkélkedhetünk, emellett kiemelten nagy hangsúlyt fektetünk a kávéink minõségére. Három különbözõ kávét kínálunk, hagyományos olasz, illetve hazai és nemzetközi újhullámos pörkölõk tételeit, ami nem mindennapos az éttermek életében. Az étterem célja, hogy minden vendég számára elérhetõ legyen az Újváros Bisztró által nyújtott gasztronómia élmény."
"A Michelin Guide Bib Gourmand minõsítés hatalmas szakmai mérföldkõ, nagyon örülünk, hogy a megyében mi érhettük el elsõként ezt az elismerést. Ez megerõsítette a csapatot abban, hogy jó úton járunk, azt jelenti számunkra, hogy az elképzeléseinkkel értéket teremtünk. Az ilyen elismerések nem csak rólunk szólnak, hanem az egész térség gasztronómiai hírnevét is erõsítik" - fogalmazott Szin Bence.
Szinné Pusztai Szilvia szerint az elismerés egyfajta ösztönzés is. "Nagyon örülünk, hogy elértük ezt a szintet, de szeretnénk még tovább fejlõdni és nemcsak helyi, hanem országos és nemzetközi szinten is egyediséget mutatni, miközben a helyi vendégeknek is érthetõ, szerethetõ ételeket kínálunk."
"Ez egy folyamat, amelyben folyamatosan fejlõdünk" - fogalmaz Szin Bence. "A maximalizmus jellemzõ ránk és a csapatunkra is. Azon dolgozunk, hogy minden szinten a legjobbat nyújtsuk, legyen szó az ételek minõségérõl, a kiszolgálásról vagy az atmoszféráról, mindezt azért, hogy a vendégeinknek emlékezetes élményt tudjunk nyújtani. Ha külföldön járunk, mi is a Michelin Guide alapján szoktunk éttermet választani. Bízom benne, hogy az ajánlás a mi éttermünk esetében is azt jelenti majd, hogy sokan keresik fel Szarvas legújabb nevezetességét, mi pedig szeretnénk nekik ehhez méltó élményt nyújtani.
Forrás: abc24 media