2024.11.20
Kihirdették az Év bejglije verseny gyõzteseit
A dunaharaszti Karl Cukrászdáé lett az év diós bej
MĂg az Ă©v mákos bejglijĂ©nek járĂł dĂjat a budapesti MĂ©g1kiflit KĂ©zmĂ»ves PĂ©ksĂ©g kapta - tájĂ©koztatott a Magyar Cukrász IpartestĂĽlet.
KözlemĂ©nyĂĽk szerint idĂ©n ötödik alkalommal hirdettĂ©k meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendĂ©glátĂłhelyek Ă©s kĂ©zmĂ»ves pĂ©ksĂ©gek számára. A megmĂ©rettetĂ©s cĂ©lja, hogy felhĂvja a figyelmet a kiválĂł alapanyagokbĂłl kĂ©szĂĽlt ĂĽnnepi sĂĽtemĂ©nyekre, Ă©s nĂ©pszerĂ»sĂtse a kĂ©zmĂ»ves bejglit az igazi minõsĂ©get keresõ fogyasztĂłk körĂ©ben.
A hagyományos diós kategóriában az aranyérmet Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) nyerte el. Az ezüstérmet Fazekasné Both Anikó (Both Cukrászda, Tolna), a bronzérmet pedig Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest) kapta.
A hagyományos mákos kategĂłriában az aranyĂ©rmet Bánki Viktornak (MĂ©g1kiflit KĂ©zmĂ»ves PĂ©ksĂ©g, Budapest) ĂtĂ©ltĂ©k oda. EzĂĽstĂ©rmes lett Virágh Krisztina (NĂ©mi KenyĂ©r PĂ©ksĂ©g, Budapest), a bronzĂ©rmet pedig SzabĂł Zsombor (Mignon Cukrászda, Debrecen) kapta.
Az Ănyenc kategĂłriában Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) nyerte az aranyĂ©rmet BĂboros elnevezĂ©sĂ» bejglijĂ©vel, amely egy aszalt szilvás, vörösboros, diĂłs, valamint narancs- Ă©s citromhĂ©jjal, fahĂ©jjal Ă©s szegfĂ»szeggel ĂzesĂtett birsalmasajt-töltelĂ©kes, hagyományos pozsonyi tĂ©sztával kĂ©szĂĽlt bejglikĂĽlönlegessĂ©g.
Az ezĂĽstĂ©rmet VadĂłcz Jenõ (Promenád KávĂ©ház, Balatongyörök) TĂ©li AmbrĂłzia elnevezĂ©sĂ» bejglije, mĂg a bronzĂ©rmet Vámosi PĂ©ter (Karl KávĂ©zĂł, Dunaharaszti) Csendes Ă©j mannája elnevezĂ©sĂ» sĂĽtemĂ©nye kapta.
A több kategĂłriában is dobogĂłs helyezĂ©st Ă©s ezzel a legmagasabb összpontszámot elĂ©rõ versenyzõnek járĂł Év Bejglije KĂ©zmĂ»ves NĂvĂłdĂj nyertese Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti) lett.
Mint a közleményben kiemelték az idén sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor, kedvelt volt a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva, de elõfordult birsalma, csipkebogyó, sütõtök, cékla és mangó is a felhasznált alapanyagok között. A szokásos karácsonyi fûszereken túl - fahéj, szegfûszeg, citrom- és narancshéj - használtak a versenyzõk gyömbért, ánizst, szerecsendiót, csillagánizst és édesköményt.
Kategóriánként három fõs zsûri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a szaktekintélyekbõl álló zsûri, akik mellé "mûkedvelõ" zsûritagok is csatlakoztak - áll a közleményben.
Forrás: MTI