2024.11.11
Arab finomság hĂłdĂt Magyarországon: több fogyhat belõle idĂ©n karácsonykor, mint bejglibõl
A szakértõk szerint idén lassan már keresettebb le
A dubaji csoki azonban páros lábbal rĂşgta ránk az ajtĂłt, ma pedig már Ănyencek, influenszerek Ă©s a legnagyobb gourmet-szakemberek is dubaji csokilázban Ă©gnek. De mi is az a dubaji csoki Ă©s miben rejlik ennek az Ăşj, ĂzlelõbimbĂłkat lerohanĂł õrĂĽletnek a titka?
Jakabfi Dávid patissier, a modern cukrászat egyik kiemelkedõ alakja hazánkban, aki számos nemzetközi gasztrinĂłmiai megmĂ©rettetĂ©sen is bizonyĂtott már. A desszertsĂ©f szerint a dubaji csoki olyan nĂ©pszerĂ»sĂ©gre tett szert rövid idõ alatt hogy a nagy hagyományokra visszatekintõ bejglit is kenterbe verheti hamarosan, a nĂ©pszerĂ»sĂ©ge pedig a legnevesebb hazai cukrászdákat is elĂ©rte. A magyar cukrászdákban Ă©s egyes Ă©ttermekben is kĂ©szĂtik ezt a finomságot, amit azonnal el is kapkodnak.
"Mindig a fogyasztĂłk diktálják a divatot, tõlem pedig most a közönsĂ©gem ezt kĂ©ri. A dubaji csoki, ahogyan a nevĂ©bõl is kiderĂĽl, egy dubaji Ă©dessĂ©g, amelynek az a lĂ©nyege, hogy a török tĂ©szta, a kadayif, ami a mi cĂ©rnametĂ©ltĂĽnkhöz hasonlĂt, megpirĂtva szirupos Ă©dessĂ©gekhez is elõszeretettel használják. A másik alapját a pisztácia adja, Irán ugyanis hatalmas pisztáciatermesztõ, Ă©s a világ minden tájára szállĂtják a pisztáciapasztát, amivel mi is dolgozunk" - magyarázta a desszertsĂ©f.
A dubaji csoki egyĂ©bkĂ©nt egy speciális arab Ă©dessĂ©g, a "Can´t Get Knafeh of It" kĂĽlönleges csokoládĂ©ja, amely a közel-keleti konyha egyik hĂres desszertjĂ©t, a knafeh-t ötvözi a csokoládĂ©val. A csokoládĂ© kĂĽlönlegessĂ©ge, hogy egy tejcsokoládĂ©ba burkolt desszertrõl van szĂł, amely belĂĽl ropogĂłs kataifi tĂ©sztát, pisztáciakrĂ©met Ă©s tahinit - vagyis szezámpasztát - tartalmaz. Ez a kombináciĂł pedig egyedĂĽlállĂł Ăz- Ă©s textĂşraĂ©lmĂ©nyt nyĂşjt. Ezt a desszertet egyĂ©bkĂ©nt a dubaji Fix Dessert Chocolatier kĂ©szĂti, Ă©s világszerte nagy nĂ©pszerĂ»sĂ©gre tett szert legfõkĂ©ppen a TikToknak köszönhetõen, ami immár Magyarországra is begyĂ»rĂ»zött. Ezt a jelensĂ©get Jakabfi Dávid is jĂłl ismeri, akinek a videĂłi szintĂ©n milliĂłs nagyságrendĂ» nĂ©zettsĂ©gnek örvendenek.
"TermĂ©szetesen ez az Ă©dessĂ©g akkor a legfinomabb, ha eredeti hozzávalĂłkbĂłl kĂ©szĂĽl, mi is a tõlĂĽnk megszokott minõsĂ©gben kĂ©szĂtjĂĽk Ă©s a száz százalĂ©kos pisztáciát rakjuk bele. Ez az az Ă©dessĂ©g, amibõl nem szabad kispĂłrolni a minõsĂ©get. A sikere azonban olyan nagy, hogy a törzsvásárlĂłink már legtöbbször inkább ezt választják a bejgli helyett Ă©s könnyen lehet, hogy idĂ©n karácsonykor ebbõl nagyobb mennyisĂ©get kell majd kĂ©szĂtenĂĽnk, mint bejglibõl, ugyanis már most a jövõ Ă©vre veszĂĽnk fel rendelĂ©seket" - fejtette ki a desszertsĂ©f, aki december 21-Ă©n tart dubaji csokivásárt a Nagykanizsán, a JakabkĂşti utca 5 szám alatt találhatĂł mĂ»helyĂ©ben, ahol rendszeresen rĂ©szt vehetnek az Ă©rdeklõdõk a kĂĽlönbözõ csoki- illetve desszert tanfolyamain is.
A közössĂ©gi oldalakon máris számos recept kering a dubaji csoki elkĂ©szĂtĂ©sĂ©vel kapcsolatban, aminek köszönhetõen sokan otthon is megprĂłbálkoznak a finomság elkĂ©szĂtĂ©sĂ©vel több-kevesebb sikerrel. Jakabfi Dávid szerint azonban nem mindegy, hogyan fogunk neki. A desszertsĂ©f jĂłl ismeri már a pisztáciás finomságokat, hiszen rendszeresen kĂ©szĂt Ă©dessĂ©geket pisztácia felhasználásával, amelyek nagy nĂ©pszerĂ»sĂ©gnek örvendenek. A desszertsĂ©f akkor kezdett el kacĂ©rkodni a dubaji csoki gondolatával, amikor több csokoládĂ©bolt is megkereste, ami miatt egyĂ©b csokoládĂ©-termĂ©kek kĂ©szĂtĂ©sĂ©hez is kedvet kapott.
"Az a lĂ©nyege, hogy a töltelĂ©k krĂ©mes maradjon, mĂ©gis legyen egy tartása a csokoládĂ©nak, kĂĽlönben könnyen sĂ©rĂĽlhet. Az általunk kĂ©szĂtett Ă©dessĂ©g esetĂ©ben magas a töltelĂ©k aránya, ezen belĂĽl pedig a megszokotthoz kĂ©pest jĂłval nagyobb a pisztácia-tartalom.
Forrás: abc24 media