2024.10.10
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje
A Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványmûhely gesztenyés
Az Édes Napok EurĂłpa egyik legnagyobb csokoládĂ© Ă©s Ă©dessĂ©g tematikájĂş szakvására; a Szent István-bazilika elõtt csaknem negyven kiállĂtĂł sĂĽtemĂ©nyeivel, csokoládĂ©ival Ă©s más finomságaival találkozhat a közönsĂ©g - mondta el a Magyar CsokoládĂ© Ă©s ÉdessĂ©g SzövetsĂ©g (CsĂ©sze) szerdai budapesti sajtĂłtájĂ©koztatĂłján Rebrus Csaba, a CsĂ©sze elnöke, az Édes Napok fõszervezõje.
Az idei Édes Napokon elõször jelenik meg a Balaton fagyija és sütije, de meg lehet majd kóstolni a Demeter Chocolate Kft. Dubai elnevezésû édességét, és bemutatkozik chocoMe új márkája, az Atelier is. A csokoládémanufaktúra különlegessége, hogy a teljes gyártási folyamatot saját maga végzi: helyben megvásárolja a kakaóbabot, amit azután saját maga hántol és pörköl meg - magyarázta a Csésze elnöke.
Az Ă©dessĂ©g tematikájĂş esemĂ©ny cĂ©lja, hogy segĂtse a magyar cukrász kis- Ă©s közepes vállalkozásokat, támogassa a magyar Ă©dessĂ©gmanufaktĂşrák megerõsödĂ©sĂ©t, nĂ©pszerĂ»sĂtĂ©sĂ©t - tette hozzá.
Rebrus Csaba megjegyezte, hogy a magyar Ă©desiparnak jelenleg nagy kihĂvásokkal kell szembenĂ©znie: az elmĂşlt idõszakban jelentõsen növekedett a kakaĂłbab Ă©s más összetevõk ára, de az energiára Ă©s a munkaerõre is egyre többet kell költeni, miközben a cukrászdák forgalma komoly visszaesĂ©st mutat. Rebrus Csaba szerint a magyar kĂ©zmĂ»ves csokoládĂ©gyártás jĂłl szerepel a világversenyeken, annak ellenĂ©re, hogy a szektor állami támogatásban nem rĂ©szesĂĽl.
Az idei, meghĂvásos versenyen ötfõs zsĂ»ri döntött: Budapest desszertet CocĂł7 CsokoládĂ© Bolt Ă©s LátványmĂ»hely kĂ©szĂtette.
Bretz Bernadett, a mĂ»hely vezetõjĂ©nek elmondása szerint törekedtek arra, hogy kizárĂłlag minõsĂ©gi alapanyagokat használjanak. A brownie-szerĂ» piskĂłta csokoládĂ© Ă©s vaj felhasználásával kĂ©szĂĽlt, a mandulás ropogĂłs rĂ©tegen tejszĂnes Ă©tcsokikrĂ©m Ă©s rumos aromájĂş könnyĂ» gesztenyekrĂ©m kapott helyet. A sĂĽti belsejĂ©ben lĂ©võ sárgabarackzselĂ© vanĂliával, kevĂ©s szegfĂ»szeggel Ă©s fahĂ©jjal van "megbolondĂtva". A sĂĽtemĂ©ny tetejĂ©re csokoládĂ©bevonat Ă©s egy kicsi gesztenyegolyĂł kerĂĽlt - ismertette Bretz Bernadett.
Forrás: MTI