2024.08.08
Robbant a koffeinbomba Londonban! - Great Taste Awards dĂjat kapott az esztergomi kávĂ©pörkölõ ĂĽzem
GasztronĂłmiai Oscar-dĂjjal felĂ©rõ elismerĂ©st hozot
A kávĂ©pörkölõ manufaktĂşra a "De Tommaso" Ă©s a "Jingle Blend" nĂ©vre keresztelt tĂ©teleivel nyerte el az 500 (!) fõs zsĂ»ri tetszĂ©sĂ©t a világ egyik legrangosabb Ă©lelmiszeripari versenyĂ©n. A magyar kávĂ© sikerĂ©nek Ă©rtĂ©kĂ©t növeli, hogy a mogyorĂłs, diĂłs Ăzjegyeket tartalmazĂł "De Tomasso" kĂ©t csillagot kapott a nemzetközi ĂtĂ©szektõl, ami a Michelin-csillagos minõsĂtĂ©shez hasonlĂłan mĂ©g nagyobb rangot jelent.
Világsiker lett a magyar kávé cuvee - Afrikai és dél-amerikai kávébabok "házasodtak" Esztergomban
KĂ©t csillagot kapott az aromájára Londonban a "De Tomasso" fantázianĂ©vre keresztelt blend, azaz keverĂ©k kávĂ©, ami borászati hasonlattal, a házasĂtás során kĂ©szĂtett cuvee-nek felel meg. A PacificaffĂ© pörkölõmestere hĂłnapokon keresztĂĽl kĂsĂ©rletezett a speciális holland pörkölõgĂ©pen azĂ©rt, hogy az afrikai Ă©s a dĂ©l-amerikai kávĂ©babok a legnagyobb harmĂłniába kerĂĽljenek. Fáradozása nem volt hiábavalĂł a zsĂ»ri Ă©rtĂ©kelĂ©sĂ©t látva. "A bogyĂłs gyĂĽmölcsök aromáját hozza, a dzsemes Ă©dessĂ©g nĂ©lkĂĽl. Nagyon könnyen ihatĂł, kiemelkedõ tulajdonságokkal bĂr. Just beautiful!" - a többi között Ăgy lelkendezett a magyar pályamĂ»rõl a sĂ©fekbõl, Ă©telkritikusokbĂłl Ă©s gasztro-bloggerekbõl állĂł szakĂ©rtõi csapat. Körmendy Sándor szerint meghatĂł volt olvasni a pozitĂv kritikákat.
"Az egyik jellemzĂ©s nagyon szĂ©p szĂłjátĂ©kkal arrĂłl szĂłlt, hogy ha ebbe a kávĂ©ba beleiszol, könnybe lábad a szád!" - Ă©rzĂ©kelteti a hype-ot Sándor, akinek a dĂjnyertes kávĂ©ját 250 Ă©s 1000 grammos kiszerelĂ©sben bárki megkĂłstolhatja, hiszen kereskedelmi forgalomban is kaphatĂł.
"Jingle Blend" - a karácsonyi kávé húsvétkor is kiváló választás
A PacificaffĂ© esztergomi bemutatĂłtermĂ©nek falán egyre kevesebb a szabad hely. A rangos Great Taste Awards-rĂłl 2021-Ăłta minden Ă©vben elhoztak egy elismerĂ©st kávĂ©jukkal. 2024-ben mindjárt kettõt is, hiszen az adventi idõszakban kĂ©szĂĽlt "Jingle Blend" kávĂ©keverĂ©k ugyancsak csillagot Ă©rdemelt Londonban. "Lágy gyĂĽmölcsös Ăzek, mogyorĂł jegyekkel" - Ărta a termĂ©krõl a zsĂ»ri, amit a karácsonyi elnevezĂ©s ellenĂ©re nem csak a szeretet ĂĽnnepĂ©re kĂ©szĂĽlve vásárolnak a koffein kedvelõk az Ă©vente 100 tonna kávĂ©t pörkölõ PacificaffĂ© webshop-jábĂłl.
Gasztro-forradalom a kávézásban - már itthon is népszerûek a specialty kávézók
A kávĂ© a kõolaj után a második legtöbbet Ă©rtĂ©kesĂtett termĂ©k a világon, világszerte 2 milliárd fogyasztĂłval. "KözĂĽlĂĽk azok is megĂ©rdemlik a jĂł kávĂ©t, akiknek a szĂĽlõföldjĂ©n nincsenek ĂĽltetvĂ©nyek, de a minõsĂ©gre törekvõ pörkölõk igen" - vallja a fĂ©lszáz hazai kávĂ©zĂłba szállĂtĂł cĂ©g vezetõje. Szerinte a minõsĂ©gi kávĂ©k iránti igĂ©ny Ă©rezhetõen nõtt az elmĂşlt 10 Ă©vben. Erre utal az is, hogy csak a fõvárosban egy tucatnál is több Ăşgynevezett "Specialty kávĂ©zĂł" nyĂlt meg. A Specialty leegyszerĂ»sĂtve azt jeleni, hogy a zöld kávĂ© magas minõsĂ©gi kritĂ©riumoknak felel meg. Vagyis egy Specialty kávĂ©val szembeni fõ elvárás, hogy a kávĂ©babok kiválĂł minõsĂ©gĂ»ek legyenek, limitált mennyisĂ©gben azonos termõterĂĽletrõl származzanak, a pörkölĂ©sĂĽk pedig az Ăzprofiluknak leginkább megfelelõ legyen. SzintĂ©n követelmĂ©ny a professzionális eszközök használata, ami az ilyen kávĂ© elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez elengedhetetlen. Ugyancsak szempont, hogy egy csĂ©sze kávĂ© minĂ©l több komponensĂ©nek a minõsĂ©ge mĂ©rhetõ Ă©s pontosan meghatározhatĂł legyen. EzĂ©rt nagyon fontos, hogy a kávĂ©t minden esetben tapasztalt szakember, azaz barista kĂ©szĂtse el.
Forrás: abc24 media