2024.08.01
A Mákvirág lett idén Magyarország tortája
A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevû, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet.
Magyarország cukormentes tortája pedig a szegedi Reök Kézmûves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna elnevezésû málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes alkotása lett - jelentették be csütörtökön az Országházban tartott díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.
Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja elmondta, a Mákvirág torta könnyû, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémbõl, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikõr és a feketeribizli is.
Az idén 18. alkalommal meghirdetett versenyen a jelentkezõknek úgynevezett szuperélelmiszereket kellett felhasználniuk, a szervezõk ugyanis a gazdag beltartalmú értékekkel rendelkezõ, magyar alapanyagokra szerették volna felhívni a figyelmet - emelte ki Pataki Ádám.
A második helyezett Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) Rigófütty nevû tortája lett, míg a harmadik helyen Novák Ádám és Domonkos Noémi (Reök Kézmûves Cukrászda és Kávéház, Szeged) Fekete gyöngy elnevezésû alkotása végzett.
Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsûrijének elnöke a Zöld málna tortát bemutatva elmondta, hogy abban a pisztácia megjelenik a piskótában és mousse formájában is, édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével megrendezett verseny második helyezettje szintén a gyõztesek alkotása, a Fûszeres Vilmos elnevezésû kreáció, míg a harmadik helyen Gyuris László és Reisinger Ferenc (Virág Cukrászda és Kávéház, Szeged) Intuíció elnevezésû alkotása végzett.
A torták minõségének védelme érdekében idén is csak az év végétõl lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik ezeket.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a díjazott Szent István-napi kenyereket mutatta be az eseményen. A nyertes a Szent István-napi kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Nagyapám kenyere burgonyával lett, az innovatív kenyerek mezõnyében szintén a Balmaz Sütöde Kft. jalapenós, cheddar sajtos, vadkovászos kenyere lett az elsõ.
A tavaly bevezetett, idén sós változatban meghirdetett sétálósütemény kategóriában pedig a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. Pásztor reggelije - egy juhtúróval, sonkával, lilahagymával töltött, szegedi paprikával színezett francia croissant - érdemelte ki az elsõ helyet.
A Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy 13. alkalommal hirdették meg a kenyerek versenyét, amelyre idén majdnem 100 terméket neveztek a három kategóriában. Ez minden idõk legtöbb nevezése, ráadásul idén a versenyzõk között sok fiatal sütõipari szakember mérettette meg magát - tette hozzá.
Forrás: MTI / Fotó: Hegedüs Róbert