2024.02.12
Michelin-csillagos séftõl is tanulnak egy szegedi középiskola diákjai
Bernard Fournier olaszországi Michelin-csillagos s
Elek Sándor igazgatĂł a programban elkĂ©szĂtett kĂłstolĂłmenĂĽ bemutatása Ă©s tálalása elõtt hĂ©tfõn az MTI-nek elmondta, az intĂ©zmĂ©nynek az Erasmus+ programban lehetõsĂ©ge nyĂlik kĂĽlföldi szakĂ©rtõk meghĂvására, akik az iskola diákjai, oktatĂłi Ă©s duális partnerei számára Ăşj szakmĂłdszertani ismereteket, jĂł gyakorlatokat tudnak átadni. A vendĂ©goktatĂłk Ăłráin a tizedikes, tizenegyedikes Ă©s a technikumba járĂł tizenkettedikes diákok vesznek rĂ©szt, de a kĂĽlföldi szakemberek megosztják tapasztalataikat az iskola tanáraival Ă©s az intĂ©zmĂ©nnyel egyĂĽttmĂ»ködõ Ă©ttermek, szállodák munkatársaival is.
Bernard Fournier a LuganĂłi-tĂł partján fekvõ Campione d´Italia Da Candida Ă©tterem sĂ©fjekĂ©nt 1995-ben nyerte el a Michelin-csillagot. Mint elmondta, franciakĂ©nt negyven Ă©vet Ă©lt Itáliában, Ăgy kĂĽlföldön egyaránt kĂ©pviseli az olasz Ă©s a francia konyhát.
Egy tavalyi kurzust követõen a szegedi iskolába visszatĂ©rõ, a tanulĂłkkal a többi közt almás rizottĂłt fõzõ sĂ©f közölte, azt igyekszik bemutatni, hogy egyszerĂ» alapanyagokbĂłl mikĂ©nt kĂ©szĂthetõk az olasz konyhára jellemzõ kifinomult Ă©telek. A szakember hangsĂşlyozta, a szakmai fogások mellett fontos, hogy a diákok megtanulják azt is, hogy a kĂ©sõbbiekben, munkájuk során hogyan kerĂĽlnek kapcsolatba a vendĂ©gekkel.
A franciaországi Cholet-ban mĂ»ködõ Bistrot de la Gare sĂ©fje, Laurent Samson - miközben vörösboros kakast, coq-au-vin-t fõzött a diákokkal - kifejtette, rendkĂvĂĽl fontosnak tartja a tudásátadást, a szakember-utánpĂłtlást, hiszen a most a tanulĂłkonyhán dolgozĂł fiatalok lesznek nĂ©hány Ă©v mĂşlva az Ă©ttermek munkavállalĂłi.
A Szegeden szintén második alkalommal kurzust tartó séf hangsúlyozta, miközben a szakmai fogásokat mutatja be a diákoknak, maga is tapasztalatokat gyûjt a magyarországi képzésrõl. Ezt azért is tartja fontosnak, mert már öt éve rendszeresen érkeznek hozzá fiatalok gyakorlatra az iskolából, jelenleg is két szegedi diák tanul az éttermében.
KrajkĂł Fruzsina ZoĂ©, a párizsi Dior-ház cukrásza elmondta, miután 2019-ben vĂ©gzett a szegedi közĂ©piskolában, Laurent Samson elsõ magyar gyakornokakĂ©nt kerĂĽlt Franciaországba. A szakember vanĂliás sárgakrĂ©mmel töltött- hajtogatott diĂłs tĂ©sztát kĂ©szĂtett a leendõ cukrászokkal. Ăšgy fogalmazott, nagyon örĂĽl annak, hogy egykori iskolájában átadhatja a tanulĂłknak azokat az ismereteket, melyeket az elmĂşlt Ă©vekben megszerzett, a jövõben pedig szĂvesen dolgozna olyan helyen is, ahol diákokkal foglalkozhat.
Forrás: MTI