2023.10.25
Elindult a nevezés a Magyarország étele 2024 versenyre
Elindult a nevezés a Magyarország étele 2024 verse
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a verseny szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy immár hetedik alkalommal hirdetik meg a Magyarország étele melegkonyhai szakácsversenyt, amelyre szerte a Kárpát-medencébõl várják a jelentkezõket. Az idei megmérettetést a "Csak tiszta forrásból" mottóval rendezik meg.
Az államtitkár a szakácsversenyt össznemzeti megmĂ©rettetĂ©snek nevezte, amely lehetõsĂ©get biztosĂt a magyar gasztronĂłmia kiválĂłságainak, hogy helyi alapanyagok felhasználásával megmutassák tudásukat, Ă©s minĂ©l termĂ©szetesebb Ă©s egĂ©szsĂ©gesebb Ă©teleket hozzanak lĂ©tre. A verseny cĂ©lja a magyar hagyományokon alapulva az Ă©telek megĂşjĂtása. RĂ©tvári Bence azt mondta: remĂ©nyei szerint a versenyen rĂ©sztvevõ Ă©telek közĂĽl minĂ©l több kerĂĽl majd be a hazai Ă©ttermek kĂnálatába.
Nobilis Márton, az AgrárminisztĂ©rium Ă©lelmiszeriparĂ©rt Ă©s kereskedelempolitikáért felelõs államtitkára szerint a hetedik alkalommal megrendezendõ megmĂ©rettetĂ©s azt bizonyĂtja, hogy ez egy sikeres vállalkozás, amely jĂłhĂrĂ©t viszi a magyar Ă©lelmiszereknek.
Az államtitkár szerint az agrártárca fontos feladata, hogy bemutassa a magyar termelõk termékeit, amelyekbõl a versenyen megjelenõ ételek is készülnek.
Nobilis Márton megjegyezte: remĂ©nyei szerint idĂ©n a legtisztább Ă©lelmiszerek, a vadhĂşs Ă©s a hal is jelentõs szerepet kap majd a megmĂ©rettetĂ©sen. Mint hangsĂşlyozta, a gasztronĂłmia a magyar kultĂşra rĂ©sze, amelyet õriz Ă©s továbbvisz ez a verseny, hiszen a megĂşjĂtás mellett megõrzi a hagyományos Ăzeket.
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafõnökök EgyesĂĽletĂ©nek elnöke elmondta, hogy a döntõt április 27-Ă©n Szolnokon tartják a III. Magyar gasztronĂłmia napja cĂmĂ» rendezvĂ©ny rĂ©szekĂ©nt. Decemberben elindul a nevezĂ©s a Szakma ifjĂş mestere Ă©s a Magyarország dĂszasztala cĂmre is. A felszolgálĂłk menĂĽkártyát kĂ©szĂtenek, Ă©s hozzá dĂszterĂtĂ©st hoznak lĂ©tre.
Az idei versenyben megidĂ©zik BartĂłk BĂ©la zeneszerzõ emlĂ©kĂ©t is, az esemĂ©ny idei mottĂłja, a "Csak tiszta forrásbĂłl" is a nagy magyar zeneszerzõtõl származik - hĂvta fel a figyelmet.
Az idén a kötelezõ alapanyagok között van a laskagomba, a laktózmentes tej, valamint a magyar vagy a helyi értéktárakban fellelhetõ termékek - hangsúlyozta Török István János, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke.
Az idei versenyhez igazodik az Alföld Porcelángyár által kĂ©szĂtett tányĂ©rok mintázata, amely a gasztronĂłmia Ă©s a zene kapcsolatára hĂvja fel a figyelmet. A tányĂ©ron megjelenik a SzĂłzat elsõ kĂ©t sora is - mondta.
Török István János felhĂvta a figyelmet arra, hogy a zeneszolgáltatás eltĂ»nõben van a hazai Ă©ttermekben, korábban a magyarországi vendĂ©glátásban nagy szerepet játszott a muzsikaszĂł.
Beszélt arról is, hogy idén is három kategóriában hirdetnek rajzpályázatot, amellyel a régi falvédõket idézik meg. A jelentkezõknek a "Csak tiszta forrásból" idézetet kell felhasználniuk.
Az elõdöntõkre január végén, február elején kerül sor, a döntõt a Szolnok Campuson tartják - tette hozzá Schnitta Sámuel.
Forrás: MTI