2023.10.18
Mennyi tojást eszünk átlagosan?
Magyarországon gyakran fogyasztott, illetve felhasznált termék a tojás: 10-ből 7 magyar főételként fogyasztja a tojást hetente egyszer vagy gyakrabban.
Ha a szervezet működéséhez igazítjuk étkezésünket, akkor a reggelinek bőségesnek kell lennie, legalábbis elegendő és megfelelő összetételű zsírt kell tartalmaznia. A jól összeválogatott ételsor ugyanis azonnal elindítja az emésztést, vagyis biztosítja az emésztőnedvek megfelelő ürülését, amely nélkülözhetetlen az emésztőrendszer minél tökéletesebb működéséhez. A zsírok vagy olajok megfelelő mennyiségű elfogyasztása-természetesen egyéb fontos tápanyagokkal együtt- biztosítja a jóllakottság érzését is, ezáltal nem érezzük magunkat éhesnek 1-2 órán belül.
E célra az egyik legjobb összetételű, leggyorsabban és legkönnyebben elkészíthető és felhasználható alapanyag a tojás. Három tojás már tartalmazza azt a mennyiségű zsírsavat, amely az epét azonnali ürülésre készteti, a tojás tehát egyedülállóan kimagasló a többiek közül az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatása miatt, emellett pedig a szervezet számára rendkívül értékes vitaminokat és ásványi anyagokat is nyújt.
A tyúkok a tojásban előállítják azt a tökéletes összetételű zsírt, kétharmadnyi telített és egyharmadnyi telítetlen zsírarányt, amelyet nem olyan régóta tart ideálisnak a táplálkozástudomány. Ugyanakkor a zsírban oldódó vitaminok hordozójaként ahhoz is hozzájárul, hogy a vitaminok megfelelő minőségben feloldódhassanak és eljuthassanak a rendeltetési helyükre, nemcsak epeürítő, hanem erőteljes epetermelést fokozó hatásuk miatt is.
A tojás tehát egyedülálló és nélkülözhetetlen, kiváló tápanyagforrás, számos tulajdonságában felülmúlhatatlan, fogyasztása pedig kiemelkedő fontosságú.
Forrás: abc24 media