2023.10.18
Mennyi tojást eszünk átlagosan?
Magyarországon gyakran fogyasztott, illetve felhas
Ha a szervezet mĂ»ködĂ©sĂ©hez igazĂtjuk Ă©tkezĂ©sĂĽnket, akkor a reggelinek bõsĂ©gesnek kell lennie, legalábbis elegendõ Ă©s megfelelõ összetĂ©telĂ» zsĂrt kell tartalmaznia. A jĂłl összeválogatott Ă©telsor ugyanis azonnal elindĂtja az emĂ©sztĂ©st, vagyis biztosĂtja az emĂ©sztõnedvek megfelelõ ĂĽrĂĽlĂ©sĂ©t, amely nĂ©lkĂĽlözhetetlen az emĂ©sztõrendszer minĂ©l tökĂ©letesebb mĂ»ködĂ©sĂ©hez. A zsĂrok vagy olajok megfelelõ mennyisĂ©gĂ» elfogyasztása-termĂ©szetesen egyĂ©b fontos tápanyagokkal egyĂĽtt- biztosĂtja a jĂłllakottság Ă©rzĂ©sĂ©t is, ezáltal nem Ă©rezzĂĽk magunkat Ă©hesnek 1-2 Ăłrán belĂĽl.
E cĂ©lra az egyik legjobb összetĂ©telĂ», leggyorsabban Ă©s legkönnyebben elkĂ©szĂthetõ Ă©s felhasználhatĂł alapanyag a tojás. Három tojás már tartalmazza azt a mennyisĂ©gĂ» zsĂrsavat, amely az epĂ©t azonnali ĂĽrĂĽlĂ©sre kĂ©szteti, a tojás tehát egyedĂĽlállĂłan kimagaslĂł a többiek közĂĽl az emĂ©sztõrendszerre gyakorolt jĂłtĂ©kony hatása miatt, emellett pedig a szervezet számára rendkĂvĂĽl Ă©rtĂ©kes vitaminokat Ă©s ásványi anyagokat is nyĂşjt.
A tyĂşkok a tojásban elõállĂtják azt a tökĂ©letes összetĂ©telĂ» zsĂrt, kĂ©tharmadnyi telĂtett Ă©s egyharmadnyi telĂtetlen zsĂrarányt, amelyet nem olyan rĂ©gĂłta tart ideálisnak a táplálkozástudomány. Ugyanakkor a zsĂrban oldĂłdĂł vitaminok hordozĂłjakĂ©nt ahhoz is hozzájárul, hogy a vitaminok megfelelõ minõsĂ©gben feloldĂłdhassanak Ă©s eljuthassanak a rendeltetĂ©si helyĂĽkre, nemcsak epeĂĽrĂtõ, hanem erõteljes epetermelĂ©st fokozĂł hatásuk miatt is.
A tojás tehát egyedülálló és nélkülözhetetlen, kiváló tápanyagforrás, számos tulajdonságában felülmúlhatatlan, fogyasztása pedig kiemelkedõ fontosságú.
Forrás: abc24 media