2023.09.19
Feketeribizlis-tonkababos sütemény lett idén Budapest desszertje
A Sugar Design Cukrászda feketeribizlis-tonkababos
Az Édes Napok EurĂłpa egyik legnagyobb csokoládĂ© Ă©s Ă©dessĂ©g tematikájĂş szakvására; a Szent István-bazilika elõtt több mint negyven kiállĂtĂł Ă©dessĂ©geivel találkozhat a közönsĂ©g - mondta el a Magyar CsokoládĂ© Ă©s ÉdessĂ©g SzövetsĂ©g (CsĂ©sze) keddi budapesti sajtĂłtájĂ©koztatĂłján Rebrus Csaba, a CsĂ©sze elnöke, az Édes Napok fõszervezõje.
Mint kiemelte, a rendezvĂ©ny legfontosabb cĂ©lkitĂ»zĂ©se, hogy segĂtse a magyar cukrászatok, Ă©dessĂ©gmanufaktĂşrák megerõsödĂ©sĂ©t, nĂ©pszerĂ»sĂtĂ©sĂ©t. Az a szándĂ©kuk, hogy erõsĂtsĂ©k a minõsĂ©gi Ă©dessĂ©gfogyasztás kultĂşráját Ă©s a tömegáruk mellett a kĂĽlönleges hazai produktumokra fĂłkuszáljanak - jegyezte meg.
Ehhez a célhoz járul hozzá a Budapest desszertje cukrászverseny is. "Nem tudjuk ugyanis elfogadni, hogy a vendéglõk étlapjairól elkopjanak a magyar desszertek" - fogalmazott a fõszervezõ.
Rebrus Csaba hangsĂşlyozta, hogy a zsĂ»rizĂ©s anonim mĂłdon zajlott, a bĂrálĂłk is csak a pontszámok összesĂtĂ©se után ismertĂ©k meg a gyõztes kilĂ©tĂ©t.
A zsĂ»ri által kiválasztott sĂĽtemĂ©ny hagyományosan az Édes Napokon debĂĽtál minden Ă©vben, Ăgy a kĂ©szĂtõk rögtön visszajelzĂ©st kaphatnak a fogyasztĂłktĂłl - tette hozzá.
Horváth Eszter, a Sugar Design Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy a cukrászverseny 2022-es gyõztese által választott idei két kötelezõ alapanyag a feketeribizli és a tonkabab volt.
SĂĽtemĂ©nyĂĽket alul feketeszezámos piskĂłta alkotja, amelyet feketeribizlis puha zselĂ©vel töltöttek be, erre tonkababos, áfonyás feketeribiszke mousse kerĂĽl belga Ă©tcsokoládĂ© ganache-sal Ă©s ropogĂłs krokantpralinĂ©val. Mivel a feketeribizli igen aromás Ă©s savas gyĂĽmölcs, ezĂ©rt áfonyával párosĂtották, amelyhez nagyon jĂłl passzol a tonkabab - mutatta be az Ă©dessĂ©get.
Mint hozzátette, VaslĂłczki Orsolyával, a Sugar fõcukrászával egyĂĽtt Japánban kĂłstoltak elõször feketeszezámos sĂĽtemĂ©nyt, Ă©s azonnal beleszerettek az ĂzĂ©be. A szezám jĂłl harmonizál a savas gyĂĽmölcsökkel, ezĂ©rt választották a piskĂłtához, amelyhez liszt helyett pirĂtott feketeszezámot használtak, a piskĂłta Ăgy glutĂ©nmentes lett.
Horváth Eszter kiemelte a desszerthez felhasznált, 65 százalĂ©kos kakaĂłtartalmĂş kĂĽlönleges bio Ă©tcsokoládĂ©t, amely Madagaszkár Ă©szaki rĂ©szĂ©n, tamarindfák között termesztett kakaĂłbabokbĂłl kĂ©szĂĽl, Ă©s egyedĂĽlállĂłan gyĂĽmölcsös Ăzjegyekkel rendelkezik.
Forrás: MTI / FotĂł: Lakatos PĂ©ter