2023.09.14
Öt hihetetlenül ritka gyümölcs a világ minden tájáról
ValĂłszĂnĂ»leg mindannyian hĂ©trõl-hĂ©tre a hazai gyĂĽm
A világ túlsó felén azonban az emberek nap mint nap olyan gyümölcsöket fogyasztanak, amelyeket mi meglehet, nem hogy nem kóstoltunk, de nem is láttunk még!
Lehet, ha elĂ©nk tennĂ©nk, elkĂ©pzelni sem tudnánk, milyen lehet az ĂzĂĽk. MiĂ©rt egĂ©szsĂ©gesek, hogyan kell elfogyasztani õket? De mĂ©g jobbat mondunk: ha kĂĽlföldi piacokon látnánk õket, jĂł esĂ©llyel a nevĂĽket sem tudnánk, pedig a helyieknek ezek Ă©pp olyan "megszokottak", mint nekĂĽnk a fent emlĂtett alma Ă©s barack.
Nos, azt javasoljuk, nézzünk körül együtt a világban, és ismerkedjünk meg a világ 5 legritkább gyümölcsével
Buddha keze
A Buddha keze egy illatos citromfajta, amelyben nincs gyĂĽmölcshĂşs, sem lĂ© vagy magok. MĂ©gis a boldogság, a szerencse Ă©s a hosszĂş Ă©let szimbĂłlumának tekintik, mivel szokatlan, imádkozĂł kĂ©z alakot formál - amelyet Buddha kezĂ©nek tulajdonĂtanak.
A termĂ©s Ă©retlenĂĽl harsogĂł zöld, kĂ©sõbb napsárga, Ă©s valĂłban ujjszerĂ» formájĂş, ezĂ©rt az ázsiai kultĂşrában nagy becsben tartják. A gyĂĽmölcs konyhai felhasználásának tárháza csaknem kimerĂthetetlen. A hĂ©ja, vagyis a termĂ©s kĂĽlsõ rĂ©sze lereszelhetõ vagy vĂ©konyan felszeletelhetõ bármilyen sĂłs vagy Ă©des Ă©telbe.
Ugyancsak felhasználhatĂł koktĂ©lokba vagy akár egyszerĂ» limonádĂ©ba, de remek aromát kölcsönöz a sĂĽtemĂ©nyeknek, tortáknak Ă©s mindenfĂ©le Ă©des keksznek, mivel az Ă©des Ăzt tökĂ©letesen kiegĂ©szĂti a friss citrusos utĂłĂzzel. A Buddha keze felhasználhatĂł mĂ©g mártásokhoz, lekvárokhoz, chutneykhoz, vinaigrettekhez Ă©s pácokhoz. SokoldalĂş kiegĂ©szĂtõ, amelynek csak a saját kreativitásunk szab határt. Tápanyagokban nem bõvelkedik, de sok C-vitamint biztosĂt az Ă©lelmi rostok Ă©s a kalcium mellett.
Pitaja (képünkön)
Ez a gyĂĽmölcs a kaktuszfĂ©lĂ©k családba tartozik, helyenkĂ©nt sárkánygyĂĽmölcsnek is nevezik. KözĂ©p-Amerikában õshonos, Ă©s mára már az egĂ©sz világon kaphatĂł. Alakja valamelyest a tojásra emlĂ©keztet, bár annál kissĂ© nagyobb. KĂĽlsõ hĂ©ja bõrszerĂ», vöröses-rĂłzsaszĂnĂ». Akadnak olyan fajták is, amelyek fehĂ©r vagy sárga szĂnĂ»ek, de a vöröses szĂnĂ» változatot nagyobb valĂłszĂnĂ»sĂ©ggel ismerjĂĽk fel. A hĂ©jat a sárkány bõrĂ©hez hasonlĂłan "tĂĽskĂ©k" borĂtják, innen ered a neve is. A belseje olyan ĂzĂ», mint a kivi, a dinnye Ă©s a körte keverĂ©ke. A gyĂĽmölcshĂşs lĂ©dĂşs Ă©s lágy. Nemcsak finom, de rengeteg antioxidánst Ă©s C-vitamint is tartalmaz, valamint magas a rosttartalma.
Ausztrál "ujjas" citrom
Ez a ritka gyĂĽmölcs, ha felvágjuk, Ăşgy nĂ©z ki belĂĽlrõl, mint egy doboz a kaviár! Éppen ezĂ©rt "kaviáros lime"-nak is nevezik. Maga a gyĂĽmölcs akkora (Ă©s olyan alakĂş), mint egy emberi ujj (innen ered a neve is), de elsõ blikkre inkább egy kis, szĂşrĂłs uborkára hasonlĂt.
Amikor a szánkba vesszĂĽk, Ă©rezhetjĂĽk a citrusos levĂ©t nĂ©mi fanyar, enyhĂ©n Ă©des Ăzzel keveredve. Bár az államokban egyre nĂ©pszerĂ»bbĂ© válik, egyedi megjelenĂ©se miatt megĂ©rdemli, hogy felkerĂĽljön a ritka gyĂĽmölcsök listájára.
Ez a gyĂĽmölcs ugyanis komplett Ă©lmĂ©nyt nyĂşjt, hiszen nem csak az ĂzĂ©ben gyönyörködĂĽnk, de Ă©lvezzĂĽk a szánkat megtöltõ, kifröccsenõ gyĂĽmölcslevet is, amikor a kis kaviárszerĂ» falatokra ráharapunk. A pikáns ĂzvilágĂş gyĂĽmölcs káliumot, E-vitamint Ă©s folsavat is tartalmaz, a benne lĂ©võ rengeteg C-vitamin mellett.
Durián
A durián egy olyan trĂłpusi gyĂĽmölcs, amelyet a "gyĂĽmölcsök királyakĂ©nt" emlegetnek. Ezek nagy, futball-labda mĂ©retĂ» gyĂĽmölcsök, amelyek sĂşlya változĂł. Nyitott állapotban a gyĂĽmölcs hĂşsa krĂ©mszĂnĂ», Ă©s több karĂ©jra oszlik. A magok ehetõek, de elõbb meg kell fõzni õket.
Ez a ritka gyĂĽmölcs egy másodperc alatt kĂ©pes megosztani az embereket. Egyesek imádják az ĂzĂ©t, mások pedig ki nem állhatják mĂ©g a gyĂĽmölcs közelsĂ©gĂ©t sem, mĂ©g akkor sem, ha az nincs is kinyĂlva! NĂ©hányan Ăşgy Ărják le a termĂ©st, hogy az illata rothadĂł Ă©telekre emlĂ©keztet, amelyek egy forrĂł napon egy lezárt kukában pihennek.
Akadnak kĂmĂ©letlen hangvĂ©telĂ» jellemzĂ©sei a gyĂĽmölcsnek, mások viszont Ăşgy jellemzik, hogy pudingszerĂ» állaga van, amely egyedĂĽlállĂł mĂłdon ötvözi az olyan Ă©des Ăzeket, mint a vanĂlia Ă©s a karamell, a hagyma Ă©s a fokhagyma csĂpõs ĂzĂ©vel. Akik szeretik, azok Ă©lvezik a gyĂĽmölcs beltartalmi Ă©rtĂ©kĂ©t is, amely rostokat, C-vitamint, A-vitamint, B-komplex vitaminokat, köztĂĽk folsavat Ă©s tiamint, valamint antioxidánsokat tartalmaz.
A könnyezõpálma gyümölcse
Mielõtt bárki is azt hinnĂ©, hogy a könnyezõpálma ehetõ, gyorsan eláruljuk, hogy ebben a cikkben a növĂ©ny termĂ©sĂ©rõl van szĂł, amely meghökkentõ mĂłdon hasonlĂt a magyar kukoricához. Ha elĂ©g napot kapnak, állĂtĂłlag csodásan megĂ©rnek Ă©s isteni Ăzzel ajándĂ©kozzák meg azokat, akik megĂzlelik õket. Ez a gyĂĽmölcs KözĂ©p-Amerika esõerdeiben õshonos. MexikĂłi kenyĂ©rgyĂĽmölcsnek vagy "Monstera gyĂĽmölcsnek" nevezik.
ÉretlenĂĽl enyhĂ©n mĂ©rgezõ, ám amikor beĂ©rik, magátĂłl "meghámozĂłdik", azaz lefeslik rĂłla a hĂ©ja, mintha felkĂnálná magát a fogyasztásra. A gyĂĽmölcs ĂzĂ©t Ăşgy Ărják le, mint több gyĂĽmölcs kevert Ăze - tehát egyszerre kicsit ananász-, banán, eper Ă©s mangĂłĂzĂ». A gyĂĽmölcs gazdag C- Ă©s B-vitaminban, Ă©s olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium Ă©s a foszfor. Bár Ăzletes, csak lassan szabad elfogyasztani Ă©s a mennyisĂ©gre is figyelni kell, mert magas rosttartalma miatt állĂtĂłlag csĂşnyán meghajt.
Forrás: agroforum.hu / abc24 media