2023.08.03
Marhanyelves lepény lett idén az év strandétele
A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a balatoni
Az Ă©v strandĂ©telĂ©nek választott balatoni nyelves egy spenĂłtos krĂ©msajttal, paradicsommal, bazsalikommal Ă©s bakonyi fĂĽstölt marhanyelvvel kĂ©szĂtett házi lepĂ©ny.
A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero´s hideg tökfõzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhetõ.
Az Ă©v felfedezettjĂ©nek a pofás pil-pil lángost választották a balatonmáriafĂĽrdõi Lángos World bĂĽfĂ©bõl, amely egy sĂĽllõpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olĂvaolajos, fokhagymás, chilis szĂłsz).
A vegán kĂĽlöndĂjas az alsóörsi Fogas BisztrĂł zeller raviolija lett, ebben a gombás töltelĂ©k tĂ©szta helyett vĂ©konyra szelt zellerlapok közĂ© kerĂĽlt.
Az idĂ©n elõször meghirdetett "jóárasĂtott" Ă©tel kategĂłriát a vonyarcvashegyi Party hangulat bĂĽfĂ© nyerte a Party harcsalival, amelyben a tĂşrĂłscsuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tettĂ©k balatonivá a hortobágyi palacsintát.
A kilenc döntõs Ă©telt szerdán kĂłstolta vĂ©gig a zömmel gasztronĂłmiai szakĂşjságĂrĂłkbĂłl állĂł zsĂ»ri, amelyhez kĂ©t sĂ©f - Csillag Richárd Ă©s Sipos Norbert - is csatlakozott.
Kardos Gábor a versenyt a strandgasztronĂłmia máig egyetlen szakmai megmĂ©rettetĂ©sĂ©nek nevezte, amely jelentõsen hozzájárul a "retrĂł kĂnálat" megĂşjĂtásához.
Ezek az ételek a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet szem elõtt tartva a globális street food receptek balatonivá tételével, a fine diningnál elérhetõbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönségnek nyújtanak gasztronómiai élményeket - ismertette.
Hozzátette: a versenyben a vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett.
Forrás: MTI