2023.07.17
Megjelent a Magyar Konyha Balaton 2023 Gasztrokalauza
Megjelent a Magyar Konyha magazin idei Balaton Gas
A Magyar Konyha gasztrokalauza immár 11. alkalommal foglalja össze, hol Ă©s mit Ă©rdemes enni a Balaton körĂĽl; a 300 tipp között 60 Ăşj hely kĂ©ri az Ănyencek figyelmĂ©t - közölte a kiadĂł.
A gasztrokulturális magazin szerkesztõsĂ©ge idĂ©n is "körbeette" a tavat, ennek eredmĂ©nye a több száz ajánlás. Az Ăgy elkĂ©szĂĽlt kiadvány továbbra sem Ă©tteremkalauz, sokkal inkább kulináris Ăştikönyv - hangsĂşlyozza a közlemĂ©ny.
A kötet az Ă©ttermi kategĂłriák mindegyikĂ©bõl tesz ajánlásokat: bemutat kultĂşrbisztrĂłt, halsĂĽtõt, romkocsmákat, fĂ»szerkerteket, sajtkĂ©szĂtõ mĂ»helyeket, kockás abroszos kisvendĂ©glõket Ă©s fine dining Ă©ttermeket is.
KĂĽlön fejezetben szerepelnek a borászatok, Ă©s több kategĂłriában - pĂ©ldául kikötõi Ă©tterem, strandbisztrĂł, cukrászda Ă©s fagyizĂł - Top 10-es listák hĂvják fel a figyelmet a balatoni rĂ©giĂł legjobbjaira.
Mint a közlemĂ©ny kiemeli, a Michelin ellenõrei tĂz helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra mĂ©ltĂłnak, nĂ©gy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jĂł ár/Ă©rtĂ©k arányĂş elismerĂ©st is. Ezekrõl a helyekrõl kĂĽlön lista olvashatĂł a Balaton Gasztrokalauzban.
A szerkesztõség összegzése szerint a balatoni vendéglátás árai 15-25 százalékot emelkedtek, ám a rezsiárak megugrása ellenére a "régi, nagy bástyák" kitartanak, hozzájuk pedig hatvan új vendéglátóhely csatlakozott.
Sokasodott a vega/vegán Ă©teleket kĂnálĂł Ă©ttermek száma; a választĂ©k immár szĂ©les spektrumon mozog. A nosztalgiára hajlamos nyaralĂłk ezĂ©rt Ă©ppĂşgy megtalálják számĂtásukat, mint a hagyományos vagy a modern konyha kedvelõi.
"Ettõl persze mĂ©g kaotikus a felhozatal" - figyelmeztetnek a szerkesztõk: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikĂłi Ăzek, tengeri herkentyĂ»k, barbecue, hamburger egyaránt kaphatĂł.
Ugyanakkor a hagyományõrzõ balatoni ételek, mint a petyek, vagyis a fonyódi halászlé, vagy Vörösmarty Mihály kedvence, a baligány ritka szereplõ az étlapokon. A regionális gondolkodású éttermek esetén viszont üdvözlendõ, hogy továbbra is törekszenek a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára - összegezték a kiadvány szerzõi.
A Balaton 2023 Gasztrokalauz az újságárusoknál elérhetõ a Magyar Konyha nyári dupla számának ingyenes mellékleteként.
Forrás: MTI