2023.07.05
EKF - Több mint ötven kiállÃtó a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon
A balatoni régiót képviselõ több mint 50 étterem é
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa (VEB2023 EKF) programsorozat kiemelt gasztronómiai eseményeként meghirdetett fesztiválon családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek élményétkezései is várják a közönséget a Veszprémvölgyben.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a kreatÃv ipar és a gasztronómia a régió gazdaságának egyik motorjává válhat. Ezért abban bÃzik, hogy a VEB 2023 idején kialakult együttmûködések a rendezvénysorozat zárása után is folytatódnak majd.
Porga Gyula, Veszprém polgármestere emlékeztetett arra, hogy az EKF-pályázat elõkészÃtése során minden értelemben széles területet igyekeztek lefedni. A programsorozatba Veszprém mellett további 116 település is bekapcsolódik a régióból, és nemcsak a mûvészet, hanem a szélesebb értelemben vett kultúra: a gasztronómia és a közösségépÃtés is része a programnak.
A polgármester értékelése szerint az évad eddig a látogatók és a vendégéjszakák számában is rendkÃvül sikeres, de már most gondolkodnak azon, hogy melyek lesznek azok a kezdeményezések, amelyek az EKF-év után is megmaradnak majd. A Wine & Gourmet fesztivál várhatóan ilyen lesz - közölte.
Hernán MarÃa Patino Mayer, ArgentÃna magyarországi nagykövete az idei két vendégországról szólva kiemelte, hogy hazája és Franciaország egyaránt igen erõsek a sportban, de a futball mellett hasonlóan fontos a bor és a gasztronómia is.
A malbec és az asado az argentin gasztronómia zászlóshajói, amelyeket a Wine & Gourmet közönsége is megismerhet majd - tette hozzá.
Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezetõ igazgatója úgy vélte: a Balaton kultúrája a rómaiak óta virágzó helyi szõlõ- és borkultúra nélkül értelmezhetetlen lenne. Ennek bemutatására gondolták ki a fesztivált, amelyet 2022-ben rendeztek meg elõször a gyönyörû Veszprémvölgyben.
Tungli Péter, a Balaton Wine & Gourmet programigazgatója elmondta, a négynapos rendezvényen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplõi lesznek jelen.
Mellettük összesen mintegy félszáz program közül lehet válogatni: szabadtéren nagyszÃnpadi étel- és italbemutatók ingyenes kóstolókkal, borszakmai élménysátor, az egykori jezsuita templom belsõ tereiben pedig mesterkurzusok és vezetett kóstolók, valamint hazai és nemzetközi séfek élményétkezései is várják a látogatókat.
A nagyszÃnpadon bor-, champagne-, konyak-, armagnac-, calvados-, valamint sajt-, sütemény- és asadobemutatók és -kóstolók követik egymást, de tangó- és sanzonelõadás, argentin filmek vetÃtése és francia divatshow is szerepel a tervek között.
A jezsuita templomban argentin szõlõfajtákat bemutató mesterkurzus, burgundi-, champagne-, konyak-, armagnac- és calvadoskóstolók, yerba mate tea szeánsz, Michelin-csillagos vacsorák, ötfogásos argentin, valamint francia menüsort és borpárosÃtásokat kÃnáló étkezések is helyet kapnak. Csakúgy, mint azok a párbajok, amelyeken ArgentÃna és Franciaország malbecjei, majd pedig Tokaj és Sauternes édes borai között folyik majd a vetélkedés - adott ÃzelÃtõt a programból Tungli Péter.
Forrás: MTI / Fotó: Lakatos Péter