2023.06.16
Ez itt a kert - Beszélgetések fenntarthatóságról, borról, gasztronómiáról
Június 30-án Ez itt a kert címmel egyedi gasztrokulturális programra invitálja a nagyközönséget a Homola Pincészet.
Az érdeklõdõk betekintést nyerhetnek a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába, a borászati márkaépítésbe, kiemelt téma lesz a fenntarthatóság, valamint megismerhetik a térségre jellemzõ eredetvédelmet, a Csopaki Kódexet.
Az eseményen kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt a borászati és gasztronómiai szcéna neves képviselõi: Herczeg Zoltán, a Dining Guide kiadó-tulajdonosa; Kiss-Szabó Eszter a Felelõs Gasztrohõs Alapítvány kommunikációs vezetõje; Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home gasztroinfluenszere; Török András, az Andriska Pékbisztró vezetõje és Lovász József Domi, a Sáfránkert Vendéglõ és a Homola portfólió új gasztronómiai vezetõje – a beszélgetéseket Havas Dóra, a Lilafüge gasztrobloggere vezeti.
A régió neves pincészeteinek tulajdonosai és borászai is jelen lesznek; Kovács Tamás (St. Donát Borkúria), Jásdi Attila (Jásdi Pince), Bakó Ambrus (Petrányi Pincészet) és Homonna Attila (Homola Pincészet). A délutáni program során nyílt kerekasztal-beszélgetéseken, minipiacon, interaktív edukációs játékokon és pikniken vehetnek részt az érdeklõdõk, a záróprogramot borkóstoló kíséri, melyen a látogatóknak lehetõsége nyílik összekóstolni a térségre jellemzõ borokat, mindehhez a Homola Borterasz egyedi panorámája társul, ahol a Balaton szinte a kert végét éri. Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa programsorozat támogatásával valósul meg.
Idén folytatódik a Homola Pincészet biodinamikus szőlőtermesztésre való átállása, melyhez a szezonban egyedi gasztrokulturális programokat társítanak, ezek fókuszában a Balaton-felvidék tájjellegéhez igazodva a fenntarthatóság áll. Június 30-án „Ez itt a kert” címmel rendeznek a fenntarthatóságra fókuszáló napot, melyen az érdeklõdõk betekintést nyerhetnek a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába, a borászati márkaépítésbe, kiemelt téma lesz fenntarthatóság, valamint megismerhetik a térségre jellemzõ eredetvédelmet – Csopaki Kódex – és a jogi szabályozások fontosságát. Az egész napos program során nyílt kerekasztal-beszélgetéseken, minipiacon, interaktív edukációs játékokon és pikniken vehetnek részt az érdeklõdõk.
Az eseményen kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt a borászati és gasztronómiai szcéna neves képviselõi: Herczeg Zoltán, a Dining Guide kiadó-tulajdonosa; Kiss-Szabó Eszter, a Felelõs Gasztrohõs Alapítvány kommunikációs vezetõje; Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home gasztroinfluenszere, valamint Török András, az Andriska Pékbisztró vezetõje. A beszélgetéseket Havas Dóra, a Lilafüge gasztrobloggere vezeti. A régió neves pincészeteinek tulajdonosai és borászai is jelen lesznek; Kovács Tamás (St. Donát Borkúria), Jásdi Attila (Jásdi Pince), Bakó Ambrus (Petrányi Pincészet) és Homonna Attila (Homola Pincészet). A Homola Pincészet missziója, hogy a térséget egyre többen fedezzék fel, és a tudatos borfogyasztás jegyében ismerkedjenek meg a régió pincészeteivel és termelõivel.
Az eseménysorozat párbeszédre invitálja a térség kiemelt szereplõit, mely során egyedi módon enged betekintést a szakmai háttérbe, emellett a nagyközönség számára is élvezhetõ programokon és beszélgetéseken keresztül járja körül a fenntarthatóság napjainkban kiemelten fontos témakörét a minõség tükrében – így járulva hozzá a térség turisztikai fejlõdéséhez. Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa programsorozat támogatásával valósul meg.
Forrás: abc24 media