2023.05.27
Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon
Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a 2
A versenyt idén rendezték meg elõször, egyben Magyarország elsõ bonbon versenye is volt. A verseny célja a hungarikum magyar pálinka mint nemzeti ital, és a minõségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerûsítése; továbbá a hazai kézmûves csokoládés mûhelyek, és a minõségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttmûködésének elõmozdítása volt.
Az év pálinkás bonbonja a soproni Harrer Csokoládémûhely és Cukrászda feketecseresznye-málna pálinkabonbonja lett, amely elnyerte a legjobb krémtöltelékkel készült kézmûves pálinkás bonbon címét is.
Külön díjazták az év gyümölcsébõl, azaz a meggybõl készült pálinkás édességet, a legjobb meggypálinkás bonbon a dunaharaszti Dantoni Chocolate meggypálinkás mámor fantázianevû bonbonja lett.
A legeredményesebb nevezõ díját pedig a pécsi Heaven´s Chocolate Kft. és a balatonlellei Csilli Choco Bons érdemelte ki - közölték a szervezõk.
A versenyre Magyarországon mûködõ vállalkozások nevezhettek, amelyek a bonbonok elõállításához kereskedelmi célú pálinkafõzdék pálinkáit használhatták fel. Nevezni lehetett krémtöltelékkel készült kézmûves pálinkás bonbonnal; és mivel a fesztiválon idén az év gyümölcse a meggy, külön bírálták a meggypálinka felhasználásával készült édességeket. Utóbbiból 41, az egyéb pálinkák felhasználásával készült bonbonból 66 darabot neveztek be.
A mintákat 50 pontos rendszerben bírálta a hattagú, fõként cukrászmesterekbõl álló zsûri, figyelve azok megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a kreativitást és az összbenyomást.
a kép illusztráció / Forrás: Harrer Csokoládémûhely és Cukrászda
Forrás: MTI