2022.03.26
Magyar fogásokat is lehet kóstolni az idei Oscar-gálavacsorán
Szántó István, a budapesti Spago étterem vezetõ sé
Az osztrák származásĂş sĂ©f, Wolfgang Puck, a Spago nemzetközi Ă©tteremlánc tulajdonosa 1995 Ăłta felelõs annak a menĂĽsornak a megalkotásáért, amelyet a filmipar leghĂresebb dĂjátadĂłját követõ bálon szolgálnak fel a hĂressĂ©geknek Ă©s a VIP vendĂ©geknek.
Minden évben száznál is több séf dolgozik a kezei alá, hogy ezen a fogadáson minden tökéletes legyen. Az idei év újdonsága, hogy a már megszokott Wolfgang Puck signature fogások mellett most elõször tradicionális magyar ételeket is felszolgálásnak a rendezvényen - közölte a budapesti Spago étterem.
Mint hangsĂşlyozták, az Oscar-dĂj átadĂłját követõ partin elõször fõz magyar sĂ©f magyar fogásokat.
"Olyan ételekben gondolkodtam, amelyek a magyar konyha emblematikus fogásai. Végül a csirkepaprikás, a vadas, az Eszterházy-torta és a somlói galuska lettek a befutók" - idézi a közlemény Szántó Istvánt.
Mint hozzátette: "tudtam, hogy nagyon sok biztonsági Ă©s logisztikai szempontot kell figyelembe venni. Legyen alapanyag az Ă©telekhez a helyszĂnen is. Könnyen fogyaszthatĂł, kis adagokban, esztĂ©tikus tálalással kell elkĂ©szĂteni ezeket a fogásokat, ráadásul elkĂ©pesztõ mennyisĂ©gben. A vadasbĂłl 800 adaggal, a többi Ă©telbõl 350-350 adaggal kĂ©szĂĽlĂĽnk. Bár cateringrõl van szĂł, de az ĂĽnnepĂ©lyessĂ©g, az elegancia a dĂjátadĂł miatt lĂ©nyeges" - mesĂ©lt a sĂ©f.
Wolfgang Puck Ă©s SzántĂł István fĂşziĂłs megoldásokban gondolkodtak: az alapanyagokat a hĂres Santa Monica-i termelõi piacrĂłl szereztĂ©k be, de a Spago Budapest sĂ©fje hazájábĂłl vitte magával az igazi magyar fĂ»szerpaprikát.
A vadas wagyu marhábĂłl kĂ©szĂĽl, Ă©s ricottával töltött dumplinggal, valamint mustármagos szĂłsszal kĂnálják majd. Az Ă©telbe Ăgy belekerĂĽlhetett Wolfgang Puck szĂĽlõhazájának, Ausztriának egy tradicionális fogása is.
A hagyományos mĂłdon elkĂ©szĂtett csirkepaprikást tĂ©sztába tekerik, Ăgy a tálalást tekintve a vĂ©geredmĂ©ny tavaszi tekercshez hasonlĂt majd. PaprikaszĂłsz kerĂĽl mĂ©g rá.
A somlĂłi galuskát diĂł alakĂş, aranyszĂnĂ» bonbonkĂ©nt prezentálják, az Eszterházy-torta pedig hagyományos recept alapján kĂ©szĂĽl Ă©s a legtradicionálisabb mĂłdon mutatják be - ismerteti a tervezett fogásokat a közlemĂ©ny.
Wolfgang Puck elmondása szerint "a filmvilág legnagyobb dĂjátadĂłját követõ parti a legfontosabb társasági esemĂ©ny a nyugati parton, amelyen az Ă©tel, a divat, a kultĂşra, a film Ă©s a zene találkozik egymással. BĂĽszke vagyok rá, hogy az elsõ EurĂłpában nyĂlt Spago Ă©ttermem vezetõ sĂ©fje is itt van velem, hiszen általa egy kĂĽlönleges világ, a magyar kultĂşra is meg tud jelenni majd. Amikor megkĂłstoltam István vadas-verziĂłját, egĂ©szen egyszerĂ»en szerelembe estem vele. És biztos vagyok benne, hogy a sztárok is Ăgy lesznek ezzel" - mĂ©ltatta a magyar sĂ©f munkáját.
A menĂĽsorban továbbra is helyet kap a Wolfgang Puck Catering nĂ©hány olyan korábbi közönsĂ©gkedvence, mint a fĂ»szeres tonhaltölcsĂ©rek vagy a fĂĽstölt lazacos pizza. A fogadás teljes menĂĽsorához többek között 1080 db tojást, 136 kg fĂĽstölt lazacot, 182 kg jidori csirkĂ©t, 7 kg kaviárt, 3 kg szarvasgombát, 100 db homárt, 46 kg darált marhahĂşst, 55 kg Ahi tonhalat, 23 kg mozzarellát, 14 kg parmezánt, 1600 db házi kĂ©szĂtĂ©sĂ» mini briĂłs zsemlĂ©t Ă©s 2600 db szezámos miso tölcsĂ©rt használnak fel.
Forrás: MTI