2022.03.19
Derecskei gyõztes a Magyarország étele 2022. szakácsversenyen
A derecskei Almavirág Team (Breitenbach Attila, Ba
A csapat a Hortobágy Ăzei (marhafartõ borĂłkával, slambuc, lecsĂł, zsályás vajmártás) fantázianevĂ» Ă©tellel gyõzött a versenyen. A második helyezett a Lifestyle Hotel Mátra, a harmadik a Blöff BisztrĂł lett.
Az átadĂłn Sölch GellĂ©rt az Emberi Erõforrások MinisztĂ©riumának stratĂ©giai ĂĽgyekĂ©rt felelõs helyettes államtitkára hangsĂşlyozta, hogy a koronavĂrus-járvány miatti nehĂ©z hĂłnapok után "a vendĂ©glátásba is visszatĂ©rt az Ă©let", amit a legfrissebb adatok alátámasztanak. Elmondása szerint a vendĂ©glátĂłhelyek forgalma az elmĂşlt hĂ©t hĂłnapban jelentõsen, 43,5 milliárd forinttal meghaladta a járványt megelõzõ hasonlĂł idõszak adatát, ami mintegy ötszázalĂ©kos bõvĂĽlĂ©st, a járványos idõszakhoz kĂ©pest pedig másfĂ©lszeres bõvĂĽlĂ©st jelent.
Ăšgy vĂ©lte, a Magyarország Ă©tele verseny a bravĂşros sĂ©ftudásrĂłl Ă©s a magyar konyha iránti tiszteletrõl is szĂłl. A dĂj a nemzeti összetartozást is megtestesĂti - tette hozzá.
Varga Károly mesterszakács, zsûrielnök történelmi pillanatnak nevezte a versenyt, mert szerinte olyan magyar ételek születtek, amelyeket 30-40 év múlva nagy tisztelettel fognak fogyasztani.
Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafõnökök EgyesĂĽletĂ©nek elnöke, a verseny ötletgazdája szerint a viadallal a nemzeti összetartozást erõsĂtik, nem mellĂ©kesen pedig Ăşj magyar Ă©telek megszĂĽletĂ©sĂ©t segĂtik elõ. Megjegyezte, hogy a Petõfi bicentenárium Ă©vĂ©ben a költĂ©szetet a gasztronĂłmiával kötöttĂ©k össze Ă©s megprĂłbálták "a szĂĽrkemarhát visszahozni a magyar konyhába", mert mostanában kiszorult a magyar Ă©ttermek kĂnálatábĂłl.
A versenyzõknek maximum nĂ©gy elembõl állĂł innovatĂv, de populáris Ăşj Ă©telt kellett kĂ©szĂteniĂĽk Ăşgy, hogy a legtöbb átlagos felszereltsĂ©gĂ» konyhán, akár nagy adagszámban is elkĂ©szĂthetõ legyen Ă©s megfeleljen a magyar igĂ©nyeknek. Az Ă©telt Ă©s fantázianevĂ©t is Petõfi Sándor Ă©letĂ©hez, költĂ©szetĂ©hez kellett kötni, továbbá fontos volt, hogy használjanak alapanyagkĂ©nt szĂĽrkemarha hĂşst, vajat Ă©s bármely, MagyarországrĂłl származĂł öko vagy hazai vĂ©djegyes termĂ©ket. Fontos kritĂ©rium volt, hogy a nettĂł bekerĂĽlĂ©si alapanyag költsĂ©g nem lehetett több mint ezerötszáz forint.
Forrás: MTI