2022.02.21
Az Ăzletes rizike lett az Ă©v gombája
Az Ăzletes rizike lett az Ă©v gombája a Magyar Miko
Az Ăzletes rizike a bársonyos fapereszkĂ©t Ă©s a vöröses nyálkásgombát megelõzve nyert a szavazáson, amely 2022 legnĂ©pszerĂ»bb fajárĂłl döntött.
"A tejelõgombák közĂ© tartozĂł faj termetes, szĂne narancsos, nagyon jellegzetes a kalapon lĂ©võ körkörös zĂłnázottsága. Az idõsebb pĂ©ldányok zöldesen foltosodnak. HĂşsa általában narancssárga tejnedvet enged a megtört felĂĽleten. A tejelõgombákon belĂĽl a rizikĂ©k egy kisebb csoportot kĂ©peznek, melyek fenyõfĂ©lĂ©kkel Ă©lnek szimbionta (mikorrhiza) kapcsolatban. Az Ăzletes rizike hazai kĂ©ttĂ»s fenyveseink - fekete- Ă©s erdeifenyõ - gyakori, õsszel termõ faja. Ritkábban, fõkĂ©nt csapadĂ©kosabb idõszakokban már nyáron is megjelenik, de inkább õsszel terem, egĂ©szen a tartĂłsabb fagyokig. Talaj szempontjábĂłl nem válogatĂłs, meszes- Ă©s savanyĂş talajon egyaránt bõsĂ©gesen terem" - idĂ©zi a közlemĂ©ny Benedek Lajost, a MATE NövĂ©nytermesztĂ©si-tudományok IntĂ©zetĂ©nek egyetemi adjunktusát.
Az Ăzletes rizike könnyen elkĂĽlönĂthetõ a sĂşlyosan mĂ©rgezõ gombafajoktĂłl. Leginkább más, szintĂ©n ehetõ rizikefajokkal tĂ©veszthetõ össze. HasonlĂt hozzá az Ă©getõen csĂpõs ĂzĂ» sárgulĂłtejĂ» tejelõgomba, amely viszont a tölgyfák alatt terem, Ă©s tejnedve nem narancsos, mint a rizikĂ©nek, hanem kezdetben fehĂ©r, majd hamar kĂ©nsárga szĂnĂ» lesz. Ezt a fajt nĂ©pies nevĂ©n bolond ember rizikĂ©jĂ©nek hĂvják.
A MATE kutatĂłja szerint biztonsággal vásárolhatunk a hazai piacainkon erdõkben Ă©s mezõkön termõ gombákat is, ahol hivatásos gombaszakellenõrök vannak jelen, Ă©s több mint 70 vadontermõ gombafajt lehet árusĂtani. "Sajnos az eurĂłpai szinten is egyedĂĽlállĂł gombaszakellenõr-hálĂłzatunk ellenĂ©re is elõfordulnak hazánkban gombamĂ©rgezĂ©sek. Ezeket általában be nem vizsgált, ismerõsöktõl kapott vagy Ă©ppen házalĂł árusoktĂłl származĂł gombák okozzák. Ă“vatosnak kell lennĂĽnk, mindig tartsuk szem elõtt, hogy csak gombaszakellenõr által minõsĂtett vadontermõ gombát fogyasszunk" - hangsĂşlyozza a szakember. A gombákbĂłl változatos Ă©s igen Ăzletes Ă©telek kĂ©szĂthetõk. MindenkĂ©ppen Ă©rdemes szĂ©lesĂteni a palettát, Ă©s kiprĂłbálni a konyhában a vadontermõ gombafajokat is, amilyen pĂ©ldául az Ăzletes rizike - emelik ki a közlemĂ©nyben.
Mint rámutatnak, a gombák megfelelnek a modern, egĂ©szsĂ©ges táplálkozás által támasztott igĂ©nyeknek. Alacsony a kalĂłriatartalmuk (zsĂr- Ă©s szĂ©nhidráttartalmuk), bizonyos rĂ©szeik az emberi emĂ©sztõ szervrendszer számára nem bonthatĂłk, ezĂ©rt jĂł ballasztanyagok. NehĂ©z emĂ©szthetõsĂ©gĂĽk miatt fontos, hogy egyszerre csak kisebb mennyisĂ©get fogyasszunk a gombás Ă©telbõl, kĂ©sõ este viszont egyáltalán ne. Emellett Ă©rdemes figyelni arra is, hogy heti 1-2 alkalomnál többször ne egyĂĽnk gombát, valamint arra is, hogy az elkĂ©szĂtett gombás Ă©telt a lehetõ leghamarabb fogyasszuk el, ugyanis ezek az Ă©telek hamar megromolhatnak.
Forrás: MTI