2020.02.05
A káposzta a Bocuse d Or magyar döntõjének plusz alkotóeleme
A káposzta lett a Bocuse d Or szakácsverseny magyarországi döntõjének plusz alkotóeleme. A kötelezõ alapanyagot öt zöldség közül sorsolták ki a verseny hivatalos megnyitóján, kedden Budapesten.
A versenyt szerdán rendezik meg a Sirha Nemzetközi Élelmiszeripari Ă©s HoRaCe szakkiállĂtás keretĂ©ben.
Hamvas Zoltán, a Bocuse d´Or AkadĂ©mia Ă©s a Sirha Budapest elnöke elmondta, a verseny elõtt most van elõször egyĂĽtt mind a hat csapat. MĂ©g egyszer átnĂ©ztĂ©k a szabályzatot, pontosĂtották a rĂ©szleteket, majd megtörtĂ©nt a plusz alapanyag, a káposzta kisorsolása is. A versenyzõk a METRO standján kialakĂtott piacon ezután bevásároltak a másnapi fogásokhoz szĂĽksĂ©ges friss alapanyagokbĂłl, zöldsĂ©gekbõl, gyĂĽmölcsökbõl.
Hamvas Zoltán kiemelte: a Bocuse d´Or egyre nagyobb hangsĂşlyt fektet a környezetvĂ©delemre is. IdĂ©n elõször kĂĽlöndĂjjal jutalmazzák azt a csapatot, amelyik leginkább környezettudatosan kĂ©szĂti el a versenyfogásokat.
"A zsĂ»ri szigorĂşan figyelni fogja, ki mennyi mĂ»anyagot, vákuumzacskĂłt, fĂłliát vagy papĂrt pocsĂ©kol el, ki milyen tisztĂtĂłszereket, vegyszereket használ. Ez bele fog számĂtani a konyhai pontokba is" - mondta el Hamvas Zoltán.
A Bocuse d´Or magyarországi döntõjének gyõztese képviseli majd az országot a világ legjelentõsebb szakácsversenyének májusi európai döntõjén Tallinnban.
A Bocuse d´Or versenyek két témája közül a hús idén a fürj és a kacsamáj, a másik téma a hal, amely a budapesti versenyen a pisztráng lesz. Az egyes témákhoz választott élelmiszerek Tallinnban még változhatnak.
A Bocuse d´Or selejtezõjét jelentõs elõnnyel Veres István nyerte, második helyen Palágyi Eszter, a harmadikon pedig Haraszti Zsolt végzett. A verseny történetében elõször két olyan séf szerepel az elsõ két helyen, aki jelenleg vagy a közelmúltban Michelin-csillagos étterem konyháját vezette. A döntõ további három résztvevõje között van Csik Gábor, Huszár Tibor és Kelemen Roland.
Forrás: MTI