2019.11.16
Olasz gasztronómiai világhét a tudatos táplálkozás jegyében
A tudatos táplálkozás Ă©s az ĂzlĂ©skultĂşra a tĂ©ma a 4. Olasz gasztronĂłmiai világhĂ©ten, amelynek keretĂ©ben kĂłstolĂłkkal, szemináriumokkal, filmvetĂtĂ©sekkel Ă©s egyĂ©b programokkal nĂ©pszerĂ»sĂtik az olasz konyhát hĂ©tfõtõl Magyarországon is.
Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete szombaton, egy budapesti sajtĂłtájĂ©koztatĂłn elmondta: ezekben a napokban a világ minden olasz nagykövetsĂ©ge megrendezi a gasztronĂłmiai programot, amely a biodiverzitás Ă©s a fenntarthatĂł mezõgazdaság tĂ©máit zászlajára tĂ»zõ, 2015-ös MilánĂłi VilágkiállĂtás ĂĽzenetĂ©t viszi tovább.
HozzáfĂ»zte, a rendezvĂ©nysorozat cĂ©lja, hogy felhĂvja a figyelmet az Ăşgynevezett mediterrán diĂ©ta elõnyeire, hiszen az olasz Ă©tkezĂ©s kiválĂłan illeszkedik a mai kornak az egĂ©szsĂ©ges táplálkozás melletti Ă©s a tĂşlsĂşlyosság elleni kĂĽzdelmĂ©hez.
Ehhez termĂ©szetesen fontosak a minõsĂ©gi alapanyagok - jegyezte meg a nagykövet, hozzátĂ©ve: az idei világhĂ©ten a rizottĂł, a pármai sonka, a parmezán, a modenai balzsamecet, az extra szĂ»z olĂvaolaj Ă©s az olasz bor lesz a "fõszereplõ".
Massimo Rustico kiemelte, hogy a legfrissebb Michelin-kalauz 374 olasz Ă©ttermet dĂjazott csillaggal, közĂĽlĂĽk 11-et hárommal, ami mutatja az olasz gasztronĂłmia magas minõsĂ©gĂ©t.
A világhĂ©t idei magyarországi dĂszvendĂ©ge Cristina Bowerman Michelin-csillagos sĂ©f, aki 2013-ban az Ă©v nõi sĂ©fje volt Olaszországban, õ a rizottĂł titkairĂłl tart mesterkurzust, az ikonikus olasz Ă©telt ezĂşttal valtellinai bresaolával (marhasonka), cetarai szardellával, pecorino sajttal Ă©s naranccsal ĂzesĂtve.
Cristina Bowerman arról szólt, hogy Olaszországban 174-fajta rizst termesztenek, ezek közül mégis keveset ismer a világ.
A minõségi olasz rizs mellett a rizottó másik titka, hogy nem egy receptrõl van szó, hanem egy sajátos technikáról - hangsúlyozta, hozzátéve: valódi rizottó csak frissen készülhet.
A világhéten kóstolóval egybekötött mesterkurzusokon mutatkozik be Budapesten három olasz vendéglátóipari iskola, megismertetve a látogatókat Puglia, Chianti és Lazio gasztronómiájával.
Forrás: MTI