2019.07.31
2019-ben a Boldogasszony csipkéje lett Magyarország Tortája
IdĂ©n TĂłth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkĂ©je viselheti a kitĂĽntetõ cĂmet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris LászlĂł szegedi cukrászmester nyerte a Kicsi Gesztenye tortával.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos IpartestĂĽlete idĂ©n tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ĂĽnnepĂĽnk, államalapĂtĂł Szent István ĂĽnnepe, Magyarország szimbolikus szĂĽletĂ©snapja köszöntĂ©sĂ©re. Évrõl-Ă©vre egyre több cukrászda verseng a cĂmĂ©rt, a nyertes tortát hatalmas Ă©rdeklõdĂ©s kĂsĂ©ri.
Magyaros ĂzvilágĂş, az ĂĽnneppel vagy Magyarországgal összefĂĽggĂ©sbe hozhatĂł tortákat, recepteket várt az IpartestĂĽlet, melyek szigorĂşan csak termĂ©szetes Ă©s egĂ©szsĂ©ges alapanyagokat tartalmazhatnak.
IdĂ©n 31 torta közĂĽl választotta ki a szakmai zsĂ»ri azt a sĂĽtemĂ©nyt, mely mĂ©ltĂłnak bizonyult a Magyarország Tortája cĂmre.
A szakmai zsĂ»ri kĂ©tfordulĂłs Ă©rtĂ©kelĂ©s után hirdeti ki a gyõztest. Az elsõ körben az anonim nevezett tortákbĂłl választ ki a zsĂ»ri öt tortát, majd ĂşjrakĂłstolják a döntõs tortákat Ă©s javaslatokat tesznek azok tökĂ©letesĂtĂ©sĂ©re.
A döntõben a versenyzõknek a zsĂ»ri jelenlĂ©tĂ©ben, Ă©lõben kell elkĂ©szĂteniĂĽk a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoznak.
Így születik meg a gyõztes, mely idén nem más, mint a Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek döntõinek rendszeres résztvevõje, a tavalyi évben bronzérmet nyert.
A Boldogasszony csipkĂ©je a málna nĂ©pies elnevezĂ©se. NevĂ©t csipkĂ©zett leveleirõl kapta Ă©s ĂzletessĂ©ge mellett gyĂłgyhatása is figyelemre mĂ©ltĂł, magas vitamintartalma miatt az egyik legegĂ©szsĂ©gesebb gyĂĽmölcsĂĽnk.
A nyertes torta mĂ©ltán viseli ezt a nevet, hiszen az összes rĂ©tegĂ©ben megtalálhatĂł ez a rendkĂvĂĽl Ăzletes gyĂĽmölcs. Egy torta több, mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.
RoppanĂłs rĂ©teg, málnás áztatĂłval átitatott piskĂłta, málnás-fehĂ©rcsokoládĂ©s krĂ©m, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár Ă©s málnás meringue alkotják a tortát. A csipkĂ©t a torta tetejĂ©n a citromos, bazsalikomos felvert ganache idĂ©zi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszĂłrt meringue-gekkel Ă©s zöldre szĂnezett fehĂ©rcsokoládĂ© lapkákkal dĂszĂtjĂĽk.
Ăśde, friss Ă©s nagyon gyĂĽmölcsös az idei gyõztes, mely jellegĂ©ben közelebb áll a hazai tradicionális sĂĽtemĂ©nyek világához, kĂ©szĂtĂ©sĂ©nek technolĂłgiája viszont ötvözi a hagyományt Ă©s az Ăşj trendeket.
A második helyezett Dezse Gergõ Akali meggyes mandulatortája lett a szombathelyi Mészáros Cukrászdából, a harmadik helyen Ipacs Balázs Kékestetõ tortája végzett a tápiószecsõi Hisztéria Cukrászdából.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem AlapĂtvány minden Ă©vben a Magyar Cukrász Iparosok Országos IpartestĂĽletĂ©vel egyĂĽtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. IdĂ©n Gyuris LászlĂł, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorĂşs cukrászmestere gyõzött a Kicsi Gesztenye elnevezĂ©sĂ» kreáciĂłjával. A torta Ăzvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya Ă©s a mogyorĂłs ropogĂłs teszi teljessĂ©. Az Ă©dessĂ©g tetejĂ©t cukormentes tejcsokoládĂ© borĂtja, amit koronaszerĂ»en vesznek körbe a csokoládĂ© Ăvek. ĂŤgy a torta a harmonikus, egyedi Ăzvilágához elegáns kĂĽllemet is kapott. A hozzáadott cukor nĂ©lkĂĽl kĂ©szĂĽlt Kicsi Gesztenye szeletenkĂ©nt csupán 14,9 g szĂ©nhidrátot Ă©s 204 kcal-t tartalmaz, Ăgy a cukorbetegek számára jĂł választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ĂĽgyel arra, milyen összetevõket tartalmaz, amit elfogyaszt.
Augusztus 18-tól lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában és természetesen 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.
Forrás: fms online