2017.06.28
Bemutatták a Magyar Konyha balatoni gasztrokalauzát
A Balaton legjobbnak Ãtélt éttermeit, strandbüféit
Az ötödik alkalommal megjelent és a Magyar Konyha júliusi-augusztusi számával együtt kapható gasztrokalauz igyekszik reális képet adni a térség vendéglátásáról. A Balatont 7 régióra osztja és 360 olyan helyet nevez meg, amelyet munkatársaink kipróbáltak - mondta el Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztõbizottságának elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök felesége.
Hangsúlyozta: régebben a Balatonról sokaknak a lángos és a hekk jutott az eszébe, az elmúlt 6-8 évben ugyanakkor a nyaralók növekvõ igényeinek, a környék termelõinek, borászainak és a hozzáértõ, szakmájukat szeretõ, lelkiismeretes vendéglátósoknak köszönhetõen óriási fejlõdés történt az itteni vendéglátásban. Ehhez a változáshoz az újságÃrók, a Magyar Konyha magazin is igyekszik hozzájárulni, tavaly láttuk, hogy strandszatyrokban, a regények mellett ott van a hiánypótló gasztrokalauz is - közölte Lévai Anikó. A jövõbeni tervekrõl elmondta, felmerült, hogy a zsebkönyvet 2018-ban német vagy angol nyelven is megjelentetik. Vinkó József, a Magyar Konyha fõszerkesztõje arról szólt, hogy amÃg az elsõ gasztrokalauzba 170 cÃm került be "elég megengedõen", az ideibe már 360 "elég szigorúan", ez érzékelteti a balatoni gasztronómiában bekövetkezett pozitÃv változásokat.
A négynapos fáradtolaj-szagból, a kÃnai palacsintatésztából, a fejnélküli hekkbõl nemcsak a vendégeknek, hanem termelõknek, tenyésztõknek, vállalkozóknak, szakácsoknak is elege lett, Ãgy születtek meg a különleges szendvicseket kÃnáló strandbüfék, a kecsege, az angolna visszahozására, a kÃnálat bõvÃtésére irányuló törekvések - mutatott rá. A borászatról szólva hozzátette: a korábbi 10-20 emblematikus borász helyett ma már 100 készÃt bort saját elképzelései szerint. MegÃtélése szerint a jó nyaraláshoz jó idõ, jó társaság, jó bor és jó étel kell. A Magyar Konyha hiteles kiadványt igyekezett összeállÃtani, ami abban segÃt, hogy a nyaralás valódi élmény és ne kudarc legyen.
Vnkó József közölte, hogy az idei gasztrokalauz 30 ezer példányban jelent meg, a tavalyiból mintegy 20 ezret adtak el. Csapody Balázs, a bemutatónak otthont adó Kistücsök étterem tulajdonosa azt mondta, hogy amikor a vendéglátóhelyét megnyitotta, még csak álom volt, hogy a régióról úgy beszéljenek: "a jóÃzû Balaton". Ez az álom azonban megvalósulni látszik, mert egyre jobbak az éttermek, a cukrászdák, a strandbüfék, a borok, s egyre jobb minõségû termékekkel, alapanyagokkal állnak elõ a termelõk.
Forrás: MTI