2017.01.25
Bocuse d\´Or - Széll Tamás bizakodó
A Széll Tamás vezette magyar csapatnak sikerült mindent a tervek szerint végrehajtania a Bocuse d\´Or szakácsverseny lyoni világdöntõjének elsõ, keddi napján, ennek megfelelõen bizakodva várják a szerdai eredményhirdetést.
Az akadĂ©mia közlemĂ©nye emlĂ©keztet arra, hogy az idei verseny során kĂĽlönösen fontos elvárás a nemzeti karakter megjelenĂtĂ©se a tál Ă©s a tányĂ©r tĂ©májában. Mint Ărják, SzĂ©ll Tamás Ă©s csapata ezt a magyar gasztronĂłmiai kultĂşra egyik tradicionális eleme, a savanyĂtás jelentõs használatával, illetve a magyar erdõ hangulatának Ă©s alapanyagainak beemelĂ©sĂ©vel kĂvánta Ă©rvĂ©nyre juttatni, amit maradĂ©ktalanul sikerĂĽlt is megvalĂłsĂtania. Ennek megfelelõen kerĂĽlt a Gyökerek Ă©s levelek alatt elnevezĂ©sĂ» vegán tĂ©mába többek között tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, savanyĂtott erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba Ă©s paprika, mĂg a Magyar tĂ©li erdõ fantázianevĂ» hĂşskompozĂciĂłba tokaji furmint Ă©s aszĂş, mangalicasonka Ă©s -szalonna, kacsamáj Ă©s savanyĂtott gyökĂ©rzöldsĂ©gek. Az elsõ versenynapot követõen mind a tálalást Ă©s a gasztronĂłmiai kiválĂłságot pontozĂł kĂłstolĂł zsĂ»ri, mind a versenykonyhában vĂ©gzett munka tisztaságát, fenntarthatĂłságát Ă©s higiĂ©niáját Ă©rtĂ©kelõ konyhai zsĂ»ri döntött a pontszámokrĂłl, ezeket azonban csak a szerdai, második versenynapot követõen, a vĂ©gsõ eredmĂ©nyhirdetĂ©s alkalmával ismerheti meg a közönsĂ©g. A magyar csapatot minden eddiginĂ©l nĂ©pesebb, több mint 300 fõs szurkolĂłi csapat kĂsĂ©rte el Lyonba. SzĂ©ll TamásĂ©k szereplĂ©sĂ©t a 2016-os kontinensdöntõn aratott gyõzelem miatt felfokozott várakozás övezi, de a magyar gasztronĂłmia iránt is megnövekedett az Ă©rdeklõdĂ©s. A versenynek otthont adĂł nemzetközi gasztronĂłmiai vásár, a SIRHA terĂĽletĂ©n felállĂtott magyar standnál folyamatos volt az Ă©rdeklõdĂ©s, itt a magyar borok mellett a magyar alapanyagokbĂłl kĂ©szĂtett fogásokat is kĂłstolhattak a látogatĂłk - közölte a Magyar Bocuse d´Or AkadĂ©mia.
BĂrĂł Lajos, a Magyar Bocuse d´Or AkadĂ©mia alapĂtĂł elnöke a Duna televĂziĂł keddi mĂ»sorában a közmĂ©dia helyszĂni tudĂłsĂtĂłjának hangsĂşlyozta: Magyarország immár bekerĂĽlt a nemzetközi gasztronĂłmia "vĂ©rkeringĂ©sĂ©be". A sĂ©f emlĂ©keztetett arra, hogy az akadĂ©mia a világ legnevesebb szakácsversenye kapcsán nyolc Ă©ve kezdte el azt a munkát, amelynek eredmĂ©nyekĂ©ppen most "eljutottak a csĂşcsra". BĂrĂł Lajos szerint jelenleg kĂ©tfĂ©le gasztronĂłmia lĂ©tezik Magyarországon, Ă©s a Magyar Bocuse d´Or AkadĂ©mia által kĂ©pviselt gasztronĂłmia cĂ©lja a minõsĂ©gi turizmust cĂ©lba venni. Csapody Balázs, a magyar csapat tagja, a Magyar Bocuse d´Or AkadĂ©mia alelnöke a közmĂ©dia tudĂłsĂtĂłjának a helyszĂnen arrĂłl beszĂ©lt, hogy a gasztronĂłmiai világ számára a Bocuse d´Or hatalmas kihĂvást jelent, "olyan mint a szakág Forma 1-e". A világdöntõ versenyzõi rendkĂvĂĽl hosszan kĂ©szĂĽlnek a megmĂ©rettetĂ©sre, "sok technikai javĂtás van, akárcsak az Ă©lsportban" - fogalmazott az M1 aktuális csatornán sugárzott riportban. A Bocuse d´Or komoly csapatmunkát igĂ©nyel: a versenyzõk minden mozdulatot, minden momentumot másodperc pontosan begyakorolnak, nem vĂ©letlen, hogy SzĂ©ll Tamás Ă©s csapata kĂ©sõ nyár Ăłta erre az öt Ă©s fĂ©l Ăłrára kĂ©szĂĽlt. A rendelkezĂ©sre állĂł idõ a csapatok szemszögĂ©bõl nem számĂt soknak, Ă©s nincs benne egyetlen perc ĂĽresjárat sem.
SzĂ©ll Tamás a közmĂ©dia tudĂłsĂtĂłjának azt mondta, nem örĂĽl, hogy a világdöntõ elsõ napján kellett a konyhába lĂ©pnie, mert szerdán mĂ©g versenybe száll a második nap tizenkĂ©t döntõse. A magyar csapat mĂ©gis nagyon nyugodtnak, kiegyensĂşlyozottnak Ă©s mosolygĂłsnak tĂ»nt, Ă©s jĂł hangulatban kĂ©szĂtette a kĂĽlönleges fogásokat. A budapesti Hold utcai piacon szurkolĂłi központ nyĂlt, ahol folyamatos közvetĂtĂ©st láthatnak az Ă©rdeklõdõk. A piac szerdai hosszĂtott nyitva tartása lehetõvĂ© teszi, hogy aznap 18 Ăłrakor az eredmĂ©nyhirdetĂ©st is közvetĂtsĂ©k, szombaton pedig egy zárĂłesemĂ©nyt is tartanak, amelyen SzĂ©ll Tamás Ă©s csapata is megjelenik.
Forrás: MTI / FotĂł: Szigetváry Zsolt