2016.08.18
A kézművesség a téma a Radványi Jenő borászati konferencián
A kézműves borászat a fő témája a Radványi Jenő borászati konferenciának, amelyen számos neves magyar bortermelő tart előadást csütörtökön Budapesten.
A Radványi Jenő borászati konferenciát 2008 óta szervezik meg, a Magyarok Világkongresszusához kapcsolódva - idézte fel Borbély Zsolt Attila szervező csütörtökön. Az idei konferencia fő témája a kézműves borászat. A világot elöntik az "arctalan tömegtermékek", az élelmiszeripar működését is a profit hajszolása határozza meg - fogalmazott Borbély Zsolt Attila, hozzátéve: immár gyakran a tömegtermelés is igyekszik kézműves termékekként eladni produktumait.
Mint elismerte, a kézműves borászat meghatározására nincs mindenki által elfogadott definíció, az azonban biztos, hogy a kézműves borászat nem arctalan tömegborokat termel, ellenben sokszor együtt jár a természethű szőlőműveléssel. Az egynapos konferencián előadást tartanak olyan magyarországi és határon túli borászok, mint Kaló Imre (Eger), Alkonyi László (Tokaj-Hegyalja), Bott Frigyes (Garam-mente), Vámos Attila (Eger), Demeter Novák Endre (Tokaj-Hegyalja), Pók Tamás (Eger) és Miklós Csabi (Mór).
Vásárhelyi István sörgasztronómus a kézműves sörök világára nyújt kitekintést, Csizmadia András gasztrofilozófus az eredetvédelemről beszél, Takács Alexandrosz barista, sommelier pedig a kávé és a terroir viszonyába vezeti be a közönséget.
Forrás: MTI / Fotó: Szigetváry Zsolt