2015.05.13
Bocuse d’Or - VIP menü a Gourmet Fesztiválon
A hazai szakemberek és vendéglősök mind egyetértettek abban, hogy a Costes 2010-ben elnyert csillaga tette föl újból Magyarországot ha nem is a világ, de Európa gasztronómiai térképére biztosan.
Az azóta eltelt öt évben ugyanez a térkép számtalan összefüggésben szerepelt a trendelemzésre vállalkozó összefoglalókban. Okkal, hiszen 2011-ben az Onyx, 2014-ben a Borkonyha, idén pedig a Tanti hozott egy csillagot a magyar éttermi mezőnybe. Másfelől pedig ugyanerre az ötéves szakaszra esik a mindenkori aktuális magyar Bocuse d’Or-csapat szintén stabil teljesítménye. A világ 24 szakácsai közül Széll Tamás 2013-ban a 10., míg Molnár Gábor idén a 13. helyet szerezte meg.
Mindeközben pedig Budapest elnyerte a 2016-os európai selejtező rendezési jogát, amely a világ vezető gasztronómiai vására, a SIRHA keretében érkezik a Hungexpóra. A tény, hogy mindezen szakemberek és vendéglátók 2016-ban Budapestre érkeznek, kiemelkedő lehetőséget jelent a hazai gasztronómiának.
Lényegében Magyarország vendéglátó szerepét is hangsúlyozandó idén Lyonban a versenynek helyet adó csarnok VIP részlegében rendezték be a SIRHA egyik gyorsan népszerűvé váló standját, a magyar bisztrót. Nagy Zoltán és a Boutiq’ Bár csapata koktéljai, válogatott borsor, flott szervíz és a nagy nyomás alatt is jól teljesítő séfek - ezek voltak a legfontosabb alkotóelemei a magyar standnak. Így miközben a csarnokban a magyar versenyzőért szoríthattak a szurkolók, addig azonkívül pedig folyamatosan teltházzal dübörgött a bisztró is.
Mindezt a hangulatot és az ott fölszolgált fogásokat alapul véve született meg a gondolat, hogy az idei Gourmet Fesztiválon a sokat látott és a visszajelzések alapján egyértelműen óriási közönségsikert arató VIP menüt a budapesti közönség is megkóstolhatja. A válogatásba az alábbi bor-étel párosítások kerültek be:
Az Arany Kaviár étterem füstölt kecsegét készít uborka-variációkkal és tormafagylalttal, ami mellé Hollóvár Furmint 2011 jár. A balatonszemesi Kistücsök egy nyúlfogást hoz, idei káposztával készítve, amihez Pók Tamás Leányka 2011-et töltenek a poharakba. A Bíró Lajos vezette Bock Bisztró “szarvasgombával” és “Szent jakab kagylóval” adja a borjúpaprikást, mellé Karner Gábor Boróka 2009 jár. Bíró Lajosnál pedig mindig van szerepe az idézőjelnek, így annyit árulunk el a fogásából, hogy ezúttal is számíthatunk csavarra. Az Onyx étterem fiatal vaddisznópofa-pörköltje vajas galuskával és ecetes paprikával kerül a tányérba, a pohárba mellé pedig Bock Feketehegy Cabernet Franc 2009, míg a Gerbeaud letisztult desszertjét, a müzliből, joghurtból, mézből és piros gyümölcsökből készülő lezáró fogást a Szepsy Cuvée 2007 kíséri.
A teljes program másfél órát vesz igénybe. A fesztivál ideje alatt szombaton és vasárnap délután 2-kor és este 7-kor kóstolható a menü a Magyar Bocuse d’Or Akadémia helyszínén, így hozva közelebb a közönséghez a csúcsgasztronómia különleges világát.
Forrás: gourmet24.hu