2015.02.26
Csupán három estére, de újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme, az ElBulli
Csupán három estére, de újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme, az ElBulli márciusban, a különleges vacsorákat kilenc világhírű séf készíti majd el, akik összesen 22 Michelin-csillagot tudhatnak magukénak.
Az ElBullit ötször választották meg a világ legjobb éttermének, a tulajdonos séf, Ferran Adriá 2011-ben döntött úgy, hogy bezárja. A legendás étterem különleges fogásait idézik meg március 7-től "Az El Bulli újjászületése" nevet viselő eseményen a népszerű tengerparti városban, Marbellában. Az ötlet a rendezvény házigazdájától, Dani Garcíatól származik, az ő éttermében gyűlnek össze a legnevesebb séfek a világ minden tájáról. Ott lesz mások mellett a francia Pascal Barbot, az amerikai Grant Achatz és a német Thomas Bühner. Mindannyian három Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek, és saját ételkreációikat mutatják majd be. A leghíresebb spanyol mesterszakácsok arra vállalkoztak, hogy az ElBulli egykori választékából készítenek el néhányat, de saját stílusukban.
Az esemény tisztelgés Ferran Adriá előtt, akit a világ legforradalmibb szakácsaként tartanak számon, és aki nagy hatással volt a gasztronómia világára. Az ElBulliban megvalósított szakácsművészete a gasztronómiai avantgárd határait feszegette, az éttermet a The Restaurant című brit magazin ötször választotta a világ legjobbjának. Az El Bulli fénykorában júniustól decemberig volt nyitva, az év másik felében pedig az új menüsoron dolgoztak. Az étteremről dokumentumfilmet is forgattak, bezárása után raktárkészleteiből, felszerelési tárgyaiból a Sotheby´s rendezett árverést, amely 1,8 millió dolláros bevételt hozott. A márciusi rendkívüli vacsorákra esténként hatvan ember juthat be.
Forrás: MTI