Az Ășj Costes törtĂ©nete 2006-ban kezdĂ”dött, amikor
MĂĄsfĂ©l Ă©v megfeszĂtett munka következett: az Ă©ttermet kĂvĂŒl-belĂŒl megĂșjĂtottĂĄk, a szemĂ©lyzetet pedig Michelin csillagos Ă©ttermekben Ă©s magas szĂnvonalĂș tanfolyamokon kĂ©peztĂ©k tovĂĄbb. A tulajdonosok ez idĂ” alatt a legjobb nemzetközi Ă©ttermeket jĂĄrtĂĄk be EurĂłpa-szerte Ă©s tapasztalatokat gyĂ»jtöttek az itthoni kezdĂ©shez. Többek között alapanyagokat kerestek, Ăgy feltĂ©rkĂ©peztĂ©k a legtöbb Michelin csillagos Ă©ttermet jegyzĂ” vĂĄros, PĂĄrizs piacait. VĂ©gĂŒl a hĂres Rungis-on talĂĄltĂĄk meg jövĂ”beli beszĂĄllĂtĂłikat, akik megfelelĂ” szĂnvonalĂș Ă©s frissessĂ©gĂ» alapanyagokat kĂnĂĄltak.
TovĂĄbbi kiemelt feladat volt a sĂ©f kivĂĄlasztĂĄsa: hosszĂș kutatĂłmunka utĂĄn, Ă©s a kiszemelt sĂ©f-jelöltek interjĂșztatĂĄsĂĄt Ă©s versenyeztetĂ©sĂ©t követĂ”en a portugĂĄl Miguel Rocha VieirĂĄt szerzĂ”dtettĂ©k, aki â fiatal kora ellenĂ©re â jelentĂ”s nemzetközi tapasztalattal rendelkezett. A nyitĂĄs elĂ”tti hĂĄrom hĂłnapban a kĂ©t Michelin csillagos Francois Rodolphe sĂ©f segĂtette a csapatot a felkĂ©szĂŒlĂ©sben. Rodolphe több mint 20 Ă©vig dolgozott a legendĂĄs Alain Ducasse oldalĂĄn, Ăgy pontosan ismerte a csĂșcsgasztronĂłmiĂĄt nyĂșjtĂł Ă©ttermekkel szemben tĂĄmasztott elvĂĄrĂĄsokat.
18 hĂłnapnyi elĂ”kĂ©szĂŒlet utĂĄn, 2008. jĂșnius 15-Ă©n nyitott meg az Ășj Costes. Az Ă©tterem elsĂ” vendĂ©gei között volt Eckart Witzigmann, akit a nĂ©pszerĂ» Gault Millau Ă©tteremkalauz az Ă©vszĂĄzad sĂ©fjĂ©nek vĂĄlasztott.
A hosszĂș Ă©s alapos felkĂ©szĂŒlĂ©s meghozta gyĂŒmölcsĂ©t, Ă©s a következĂ” Ă©vben az Ă©tterem sorra nyerte a kĂŒlönbözĂ” dĂjakat, elismerĂ©seket (Alexandra Ă©tterem- Ă©s borkalauz 2009: Ăv Ătterme 1. helyezĂ©s; Dining Guide: MagyarorszĂĄg legjobb Ă©tterme 2009; Budapest Week: Best of Budapest 2009; Budapest Business Journal: Fine Restaurants 2009 â Restaurateur of the Year; TimeOut Budapest 2009: Legjobb kortĂĄrs Ă©tterem).
2010-ben sikerĂŒlt az Ă©tterem ĂĄltal cĂ©lul kitĂ»zött legfontosabb elismerĂ©st is elnyerni: mĂĄrcius 16-ĂĄn a Michelin kalauz Main Cities of Europe kiadvĂĄnyĂĄban egy Michelin csillaggal jutalmaztĂĄk a Costest. Ăgy ez lett MagyarorszĂĄg elsĂ”, illetve a rĂ©giĂł mĂĄsodik âcsillagosâ Ă©tterme. EttĂ”l kezdve mĂ©g inkĂĄbb a figyelem közĂ©ppontjĂĄba kerĂŒlt a konyha szĂnvonala, mĂ©g hangsĂșlyosabbĂĄ vĂĄlt az a törekvĂ©sĂŒnk, hogy folyamatosan a legjobb minĂ”sĂ©get biztosĂtsuk a vendĂ©gek szĂĄmĂĄra. A 2011-es, 2012-es Ă©s 2013-as Michelin kalauzokban Ă©ttermĂŒnk Ășjra kiĂ©rdemelte a csillagot.
A TimeOut Ă©s az Alexandra kalauz elsĂ” dĂjainak elnyerĂ©se 2009-ben, 2010-ben Ă©s 2011-ben, illetve a Gault Millau 2011-es osztrĂĄk kiadĂĄsĂĄban elĂ©rt 17/20 pont, tovĂĄbbĂĄ a 2012-es kiadĂĄsban elĂ©rt 18/20 pont mind-mind azt jelzik, hogy tovĂĄbbra is jĂł Ășton jĂĄrunk. A következĂ” cĂ©l a mĂĄsodik csillag kiĂ©rdemlĂ©seâŠ
www.costes.hu