Az új Costes története 2006-ban kezdõdött, amikor
MásfĂ©l Ă©v megfeszĂtett munka következett: az Ă©ttermet kĂvĂĽl-belĂĽl megĂşjĂtották, a szemĂ©lyzetet pedig Michelin csillagos Ă©ttermekben Ă©s magas szĂnvonalĂş tanfolyamokon kĂ©peztĂ©k tovább. A tulajdonosok ez idõ alatt a legjobb nemzetközi Ă©ttermeket járták be EurĂłpa-szerte Ă©s tapasztalatokat gyĂ»jtöttek az itthoni kezdĂ©shez. Többek között alapanyagokat kerestek, Ăgy feltĂ©rkĂ©peztĂ©k a legtöbb Michelin csillagos Ă©ttermet jegyzõ város, Párizs piacait. VĂ©gĂĽl a hĂres Rungis-on találták meg jövõbeli beszállĂtĂłikat, akik megfelelõ szĂnvonalĂş Ă©s frissessĂ©gĂ» alapanyagokat kĂnáltak.
További kiemelt feladat volt a sĂ©f kiválasztása: hosszĂş kutatĂłmunka után, Ă©s a kiszemelt sĂ©f-jelöltek interjĂşztatását Ă©s versenyeztetĂ©sĂ©t követõen a portugál Miguel Rocha Vieirát szerzõdtettĂ©k, aki – fiatal kora ellenĂ©re – jelentõs nemzetközi tapasztalattal rendelkezett. A nyitás elõtti három hĂłnapban a kĂ©t Michelin csillagos Francois Rodolphe sĂ©f segĂtette a csapatot a felkĂ©szĂĽlĂ©sben. Rodolphe több mint 20 Ă©vig dolgozott a legendás Alain Ducasse oldalán, Ăgy pontosan ismerte a csĂşcsgasztronĂłmiát nyĂşjtĂł Ă©ttermekkel szemben támasztott elvárásokat.
18 hónapnyi elõkészület után, 2008. június 15-én nyitott meg az új Costes. Az étterem elsõ vendégei között volt Eckart Witzigmann, akit a népszerû Gault Millau étteremkalauz az évszázad séfjének választott.
A hosszĂş Ă©s alapos felkĂ©szĂĽlĂ©s meghozta gyĂĽmölcsĂ©t, Ă©s a következõ Ă©vben az Ă©tterem sorra nyerte a kĂĽlönbözõ dĂjakat, elismerĂ©seket (Alexandra Ă©tterem- Ă©s borkalauz 2009: Év Étterme 1. helyezĂ©s; Dining Guide: Magyarország legjobb Ă©tterme 2009; Budapest Week: Best of Budapest 2009; Budapest Business Journal: Fine Restaurants 2009 – Restaurateur of the Year; TimeOut Budapest 2009: Legjobb kortárs Ă©tterem).
2010-ben sikerĂĽlt az Ă©tterem által cĂ©lul kitĂ»zött legfontosabb elismerĂ©st is elnyerni: március 16-án a Michelin kalauz Main Cities of Europe kiadványában egy Michelin csillaggal jutalmazták a Costest. ĂŤgy ez lett Magyarország elsõ, illetve a rĂ©giĂł második „csillagos” Ă©tterme. Ettõl kezdve mĂ©g inkább a figyelem közĂ©ppontjába kerĂĽlt a konyha szĂnvonala, mĂ©g hangsĂşlyosabbá vált az a törekvĂ©sĂĽnk, hogy folyamatosan a legjobb minõsĂ©get biztosĂtsuk a vendĂ©gek számára. A 2011-es, 2012-es Ă©s 2013-as Michelin kalauzokban Ă©ttermĂĽnk Ăşjra kiĂ©rdemelte a csillagot.
A TimeOut Ă©s az Alexandra kalauz elsõ dĂjainak elnyerĂ©se 2009-ben, 2010-ben Ă©s 2011-ben, illetve a Gault Millau 2011-es osztrák kiadásában elĂ©rt 17/20 pont, továbbá a 2012-es kiadásban elĂ©rt 18/20 pont mind-mind azt jelzik, hogy továbbra is jĂł Ăşton járunk. A következõ cĂ©l a második csillag kiĂ©rdemlĂ©se…
www.costes.hu