2022.07.13
Az év Fagylaltja a szőke zserbó
A Magyar Cukrász Ipartestület 2022-ben 25. alkalommal rendezte meg a nagy népszerűségnekörvendő Év Fagylaltja versenyt.
A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászategyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekbenaz egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
Az idei évben ismét lehetett nevezni „Mentes” kategóriában is, olyan fagylaltokkal, melyek nemtartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek atudatos táplálkozási igényű, illetve a különböző ételintoleranciával élő vendégek körében.
Az elmúlt két évhez hasonlóan régiós elődöntők után - ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – azIpartestület székházában tartották meg a döntőt, amikor a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk aversenyzőknek.
Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idénsem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.
A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétébenkellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett ahelyezésekért.
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékosanyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel,pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
- Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred
- Ezüstérem: LAZY BERRY – Ladányi László – Ladányi Cukrászda, Szeghalom
- Bronzérem: TÖKMAG MÁLNA – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves Cukrászda,Szeged
„M-Mentes” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
- Aranyérem: SZILVÁS FEKETE TEA – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda,Balatonmáriafürdő
- Ezüstérem: TÖK JÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
- Bronzérem: CSOKOLÁDÉ KÓKUSZ SORBET – Reif Ferenc – Dock Cukrászda, Polgárdi
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: SZILVÁS MANDULA ROPOGÓS GRANOLÁVAL – Rétfalvi Attila – MasterMartini Kft.
- Ezüstérem: CONSELICE - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
- Bronzérem: BALATON SZELE – Nagy László – Békás Kft.
„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: RIBIZLIS MÁKFAGYLALT – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft.
- Ezüstérem: CUKORMENTES FEKETE RIBISZKE - Szabados Norbert – König-Units Kft.(FABBRI)
- Bronzérem: FŰSZERES MEGGY - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.
Különdíjak:
- Közönségdíj: BELLA SERRATA – Benkő Péter – IREKS-Stamag Kft.
- Szakmai szervezetek különdíja: MOGYORÓ YUZU MÁLNA – Marsa Éva Heléna – Vanília& Gelarto, Nagykőrös
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: TRÓPUSI ÉDENKERT – Vadócz Jenő –
Forrás: abc24 media